1

5 produktów roślinnych, które pomogą pokonać niedobór witaminy B6

Witamina B6 (pirydoksyna) ma m.in. wpływ na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga zapewnić zdrowy sen i dobry nastrój. Działa korzystnie na serce. Przyczynia się również do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz odpowiedniego funkcjonowania układu odpornościowego. Dowiedz się więcej o produktach roślinnych, które ją zawierają.

Nasiona słonecznika

Są skarbnicą witamin z grupy B. Zawierają też witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik oraz wiele minerałów. W konsekwencji pomagają zapobiegać chorobom serca, usprawniają trawienie, wzmacniają kości i mięśnie. Korzystnie wpływają na zdrowie mózgu. Mają właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizujące niekorzystny wpływ wolnych rodników. Sięgaj po nie także, by dodać sobie energii i poprawić nastrój. (1,35 mg witaminy B6/100 g)

Orzechy pistacjowe

Kolejna przekąska, która pomoże ci pokonać niedobór witaminy B6. Poza pirydoksyną i innymi witaminami z grupy B, pistacje zawierają beta-karoten, polifenole, witaminę E, dobre jednonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik i minerały. Dzięki temu są przyjazne sercu. Usprawniają trawienie i pomagają w kontrolowaniu wagi. Ponadto korzystnie wpływają na wzrok i chronią skórę. Są też polecane przy anemii. Czy wiesz, że uchodzą za afrodyzjak? (1,12 mg witaminy B6/100 g)

2

Amarantus

Jedzenie szarłatu – bo tak również nazywany jest amarantus – pomoże ci wzmocnić układ odpornościowy, pokarmowy i kostny, obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz ciśnienie i pozbyć się niechcianych kilogramów. Włącz go diety także wtedy, jeśli chcesz zadbać o włosy. Właściwości zdrowotne „zboża XXI wieku” związane są z zawartością witamin z grupy B, białka, błonnika, żelaza i wielu innych minerałów. Nie znajdziesz w nim glutenu. (0,59 mg witaminy B6/100 g)

Siemię lniane

Zawiera witaminy: z grupy B, E oraz minerały, lignany, błonnik, białko, śluzy i dobre kwasy tłuszczowe Omega-3. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wpływa ochronnie na przewód pokarmowy, obniża poziom cholesterolu i ułatwia trawienie. Zapobiega objawom menopauzy. Pomoże ci też utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i odpowiednią masę ciała. Wzmocni układ odpornościowy i kości. Poprawi także wygląd skóry. (0,47 mg witaminy B6/100 g)

Bataty

Wysoka zawartość witamin z grupy B, beta-karotenu, witaminy C oraz żelaza i fosforu, sprawia, że słodkie ziemniaki mają korzystny wpływ na układ odpornościowy. Ponadto jedzenie batatów pomaga w trawieniu oraz działa kojąco na żołądek i jelita. Sprzyja także zdrowiu oczu oraz serca. Bataty dodają też energii i opóźniają procesy starzenia. Mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zastępuj nimi „zwykłe” ziemniaki! (0,21 mg witaminy B6/100 g)

Dowiedz się więcej: http://vitabuerlecithin.pl/poradnik/niedobor-witamin-z-grupy-b-objawy-i-zapobieganie/