3

5 produktów roślinnych o wysokiej zawartości niacyny

Niacyna (witamina PP, kwas nikotynowy) należy do witamin z grupy B. Przekształca żywność w energię i jest niezbędna do funkcjonowania mózgu oraz obwodowego układu nerwowego. Ponadto pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, skóry i paznokci. Sprawdź, jakie produkty roślinne są jej dobrymi źródłami.

Orzeszki ziemne

Jedzenie arachidów pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, wzmacniać system odpornościowy i zapobiegać cukrzycy typu 2, kamicy żółciowej, nowotworom oraz chorobie Alzheimera. Poza niacyną zawierają one kwas oleinowy (to ten sam, który obecny jest w oliwie z oliwek!), resweratrol, kwas foliowy, witaminę E i minerały. Są skarbnicą potasu, którego niskie spożycie może skutkować nadciśnieniem tętniczym.

Pieprz kajeński

Ma silne właściwości antyoksydacyjne (neutralizujące niekorzystny wpływ wolnych rodników). Pozytywnie wpływa na trawienie i układ sercowo-naczyniowy. Ponadto wzmacnia odporność, pomaga w oczyszczaniu organizmu, zwiększa metabolizm, wspomaga utratę masy ciała i łagodzi ból. Jest bogaty w witaminy: A, z grupy B, C, E, K, flawonoidy, minerały i błonnik. Za jego ostry smak odpowiada m.in. kapsaicyna. Ten fitozwiązek to antyoksydant, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie oraz zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu.

Kasza jaglana

Poleca się ją osobom z problemami trawiennymi i anemią. Jedzenie jaglanki podnosi poziom energii, wpływa korzystnie na serce i układ odpornościowy, oczyszcza organizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Czemu to zawdzięczamy? Kasza jaglana jest zasobna w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto zawiera wiele minerałów, błonnik i znaczną ilość białka. Jest lekkostrawna. Nie ma w niej glutenu.

Ziemniaki

Kartofle zawierają sporo witaminy C (więcej jest jej w ziemniakach wczesnych). Znajduje się w nich  też magnez i witaminy z grupy B, w tym niacyna konieczna do produkcji hormonu szczęścia – serotoniny. Ziemniaki to także najpopularniejsze źródło potasu w naszej diecie. Zawierają również apirazę, enzym który skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są kartofle w łupinach.

4

Pomidory

Pomidory są cenione w dietach odchudzających, przeciwdziałają zaparciom, pomagają w niestrawności. Należą też do produktów, które powinniśmy regularnie jeść, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów złośliwych. Zawierają witaminy: z grupy B, A, C, K oraz E. Są również dobrym źródłem potasu i innych minerałów. Znaczącą rolę odgrywa także czerwony barwnik zawarty w tych warzywach – likopen. To silny antyoksydant, który pomaga zapobiegać m.in. zawałom serca i miażdżycy.

Warto wiedzieć

Niedobór niacyny w pożywieniu prowadzi do zmian zapalnych skóry, biegunek i zaburzeń układu nerwowego. Decydując się na uzupełnienie diety, warto sięgnąć po lek, który ma w składzie także inne witaminy z grupy B oraz składniki uzupełniające ich działanie. W aptekach dostępny jest np. lek zawierający lecytynę i wspomniane wyżej witaminy w płynie. Taka forma podania ułatwia połykanie.

Poznaj bliżej produkt, który zawiera witaminy z grupy B: http://vitabuerlecithin.pl/o-produkcie/