6 produktów, w których znajdziesz witaminy na pamięć

Jeśli nie chcesz zapominać, pamiętaj o zmianie jadłospisu. Zacznij częściej sięgać po żywność, która zawiera witaminy z grupy B, lecytynę i antyoksydanty, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na mózg. Dowiedz się więcej!

Nasiona słonecznika

Są skarbnicą witamin z grupy B, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz wpływają na zmniejszenie uczucia zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu. Nasiona słonecznika to również bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, „witaminy młodości” E, antyoksydantów, związków mineralnych i błonnika. Znajdziesz w nich także wartościowe białko, zawierające tryptofan, z którego w organizmie powstaje serotonina, czyli tzw. „hormon szczęścia”.

Orzechy

Wyjątkowo korzystne dla mózgu i układu nerwowego. Źródło dobrych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, wielu związków mineralnych i witaminy E. Ta ostatnia zabezpiecza komórki naszego ciała przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźnia starzenie się organizmu i chroni przed rozwojem wielu chorób, w tym demencji. Codzienne jedzenie orzechów jest zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia. Sięgaj zwłaszcza po orzechy włoskie i migdały.

Rośliny strączkowe

Bogate w węglowodany złożone, które zapewniają stałą podaż glukozy dla mózgu (bez nagłych skoków, charakterystycznych dla procesu trawienia cukrów prostych). Fasola i inne strączki zawierają również witaminy na pamięć z grupy B. Soja to także skarbnica lecytyny, która jest istotna w procesie zapamiętywania. Hamuje też niepożądane procesy utleniania, prowadzące m.in. do chorób neurodegeneracyjnych.

Jajka

Są zasobne w białko. Znajdziesz w nich również witaminę B12. Naukowcy od dawna badają związek między jej niskim poziomem w organizmie a utratą pamięci. Jajka to również źródło lecytyny. Poza wspomnianymi wcześniej właściwościami, jest ona źródłem choliny – prekursora acetylocholiny. Ta ostatnia m.in. pozytywnie działa na ośrodkowy układ nerwowy, którego zadaniem jest sprawne funkcjonowanie pamięci.

Tłuste ryby morskie

Ryby zasłużenie określa się najlepszym jedzeniem dla mózgu. Są dobrym źródłem białka, potrzebnego do tworzenia serotoniny i dopaminy. Zawierają także witaminę B12. Ale przede wszystkim są zasobne w dobre kwasy tłuszczowe omega 3, które działają przeciwzapalnie i mają wieloraki, korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Najwięcej kwasów omega 3 znajdziesz w śledziu, łososiu, makreli i sardynkach.

Owoce jagodowe

Są źródłem silnych antyoksydantów, które chronią nasz mózg przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Uszkodzenia te prowadzą m.in. do przedwczesnego starzenia się, choroby Alzheimera i otępienia. Przeciwutleniacze zawarte w owocach jagodowych mają także wpływ na poprawę pamięci i zdolności uczenia się. Takimi właściwościami charakteryzują się zarówno swojskie czarne jagody, jeżyny, maliny i borówki, jak i egzotyczne jagody goji czy acai.