dziecko-uczulenie-alergia

Alergie pokarmowe u dzieci – co może uczulać?

Coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowych (których nie należy mylić z nietolerancją pokarmową, będącą zjawiskiem zupełnie odmiennym), także dzieci. Problem ten dotykać może nawet niemowlaków. Obserwacja na czynniki, które wywołują niepokojące objawy ma ogromne znaczenie, gdyż narażenie dziecka na częsty kontakt z alergenem może mieć bardzo groźne konsekwencje. Pomóc w ocenie mogą też specjalne testy alergiczne zlecone przez lekarza.

 

Skutki nieleczonych alergii

Niestety, istnieje wiele składników pokarmowych, które mogą wywoływać nieprawidłową reakcję mechanizmów obronnych organizmu. Znanych jest jednak kilka pokarmów, które szczególnie często wywołują alergie, nie tylko wśród dorosłych, ale też najmłodszych. Już ich jednokrotne spożycie może dawać skutki takie jak ból brzucha, a nawet wymioty, swędzenie skóry czy wysypkę. Nie zawsze udaje się od razu zauważyć takie objawy.

 

Zwykle incydentalne spożycie alergenów nie daje poważniejszych konsekwencji, dopiero gdy podaje się je dziecku wielokrotnie, może dojść do groźniejszych zjawisk, a nawet bardzo niebezpiecznych. Skrajną reakcją organizmu na kontakt z alergenem jest wstrząs anafilaktyczny, będący bezpośrednim zagrożeniem dla życia dziecka i wymagający natychmiastowej pomocy lekarskiej. Warto więc dowiedzieć się, jakie pokarmy uczulają najczęściej, by móc wyeliminować je – jeśli zajdzie taka potrzeba – z diety dziecka.

 

Najsilniej uczulające pokarmy: nabiał, orzechy, owoce

Alergie pokarmowe u dzieci zwykle dotyczą takich samych produktów jak w przypadku dorosłych. Substancje wywołujące uczulenie zawierają przede wszystkim jaja kurze, a szczególnie ich katar-grypabiałko. Jeszcze bardziej uciążliwa może być alergia na mleko krowie, zwłaszcza w przypadku niemowląt, u których sytuacja taka wymaga zastąpienia tego składnika innym mlekiem, na przykład roślinnym. To jednak nie zawsze jest możliwe, gdyż wszystkie rodzaje mleka, ze względu na swój skład, mogą być potencjalnymi alergenami.

Często zdarza się również uczulenie na orzechy, a ponieważ są one bardzo silnym alergenem, to właśnie one najczęściej powodują groźne problemy ze zdrowiem u alergików. Jest to jedna z najgroźniejszych alergii pokarmowych, warto więc wykluczyć ją u dziecka. Kolejnym częstym alergenem są zboża. Problem polega na tym, że akurat te alergie dość ciężko się diagnozuje, zwłaszcza że uczulenie może dotyczyć wszystkich lub tylko ich poszczególnych gatunków.

Dużo rzadziej, jeśli chodzi o permanentną alergię, zdarza się uczulenie na owoce. Dość często za to można zaobserwować reakcje alergiczne tuż po wprowadzeniu truskawek czy bananów do diety dziecka. Na szczęście jednak objawy takich alergii są bardziej uciążliwe niż groźne i raczej nie prowadzą one do zagrożenia wstrząsem anafilaktycznym. Niemniej jednak, gdy po spożyciu owoców pojawia się pokrzywka czy świąd skóry, warto zastąpić dane produkty innymi, równie bogatymi w witaminy.

 

Więcej informacji o alergiach pokarmowych u dzieci znajdziesz na http://sanostol.pl/porady/odzywianie/alergie-pokarmowe-u-dzieci-5-najczesciej-uczulajacych-produktow-2