kawa

Czego unikać, by nie dopuścić do pojawienia się zgagi?

Osoby, dla których zgaga jest zjawiskiem powszechnym, niemal stałym elementem życia (a osób takich niestety nie brakuje), potrafią już dokładnie stwierdzić, co powoduje u nich ten stan. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza że zgagę mogą wywoływać na przykład niektóre pokarmy, które u innych osób nie dadzą takich skutków, wobec czego, kiedy posiada się taką wiedzę można ich unikać tak samo jak niepożądanych z tego punktu widzenia zachowań. O czym przede wszystkim należy pamiętać, by nie musieć zmagać się z przykrymi dolegliwościami towarzyszącymi zgadze?

Nie tylko dyskomfort

Zgaga nie jest stanem normalnym dla organizmu. W prawidłowym procesie fizjologicznym pokarm przedostaje się przez przełyk do żołądka i zostaje tam strawiony. Nie powinien cofać się do przełyku, tak samo jak w tej części układu pokarmowego nie powinny nigdy pojawić się kwasy żołądkowe. Sytuacja ta powoduje wiele komplikacji dla organizmu, których objawy są tylko nielicznymi przykładami.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że na przykład przewlekły refluks i towarzyszące mu zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej do przełyku może prowadzić do uszkodzenia nabłonka gardła (niektóre osoby nawet narzekają na ból gardła, gdy zgaga już minie), a w niektórych przypadkach może nawet dojść do uszkodzenia szkliwa zębów na skutek pojawienia się kwasów w jamie ustnej. Zgadze trzeba więc zapobiegać, nie tylko walczyć z nią kiedy się pojawi, choć to, by pozbyć się jej możliwie szybko i zneutralizować szkodliwe kwasy, także jest bardzo ważne.

Przede wszystkim pokarmy

kawaOsoby uskarżające się na zgagę są zgodne co do tego, że jest ona zwykle wywołana przez spożywanie określonych pokarmów. Nie zawsze jednak są to tylko potrawy ciężkie i tłuste czy cytrusy, warto więc przyglądać się reakcjom swojego organizmu, by móc wyeliminować szkodzące mus składniki. Warto unikać używek, gdyż zarówno kawa, jak i papierosy i alkohol bardzo często odpowiedzialne są za pojawienie się przykrych objawów. Niepolecane jest także spożywanie posiłków w pośpiechu, jak również podejmowanie aktywności fizycznej czy nawet pochylanie się od razu po posiłku, co powoduje cofanie się treści pokarmowej do przełyku wraz z kwasami z żołądka.