Human Body Organs Anatomy (Pancreas)

Dieta przy raku trzustki – co można, a czego nie można jeść

To, co jemy, bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie, a dieta ma duże znaczenie w prewencji wielu chorób. Jest także wykorzystywana jako element terapii. Prawidłowo ułożona dieta przy raku trzustki, powinna maksymalnie odciążać ten narząd, by miał czas na regenerację po agresywnym leczeniu onkologicznym.

 

Dlaczego dieta ma znaczenie?

„Jesteś tym, co jesz” – to powiedzenie jeszcze nigdy nie było tak aktualne. Wiele produktów spożywczych, dostępnych w marketach nie ma nic wspólnego ze zdrowym, zbilansowanym odżywianiem; są to wyroby zawierające konserwanty i chemiczne dodatki; często wysoko przetworzone, co oznacza, że są pozbawione większości składników odżywczych. Takie jedzenie nie dość, że jest ubogie w witaminy i minerały, to jeszcze obciąża układ pokarmowy – żołądek, trzustkę i wątrobę, a także nerki, układ krwionośny, serce… bezpośrednio lub pośrednio dotyka każdego organu i każdej komórki w naszym organiźmie.

 

Nieprawidłowa  dieta może być przyczyną występowania wielu chorób, w tym nowotworowych. Jedną z ważniejszych przyczyn zwiększonego ryzyka zachorowania na raka trzustki może być zbyt tłuste jedzenie, ciężkostrawne i ubogie w błonnik, a także nadużywanie alkoholu.

 

Kacheksja nowotworowa

Wyniszczenie organizmu spowodowane chorobą nowotworową to wieloczynnikowy zespół zaburzeń metabolicznych, określany jako kacheksja lub charłactwo. Jego charakterystycznym objawem jest drastyczny spadek masy ciała, utrata apetytu, a nawet jadłowstręt. Występuje często (w około 60% przypadków) w chorobie nowotworowej okrężnicy, gruczołu krokowego, płuca, a w przebiegu raka trzustki i żołądka dotyka nawet 80% chorych. Kacheksja ma duży wpływ na funkcjonowanie pacjenta, jego układ odpornościowy i skuteczność terapii onkologicznej, gdyż wyniszczony organizm znacznie gorzej radzi sobie z leczeniem i powrotem do zdrowia.

 

Wyniszczenie nowotworowe jest poważnym stanem, któremu należy przeciwdziałać poprzez wyleczenie samego nowotworu, wprowadzenie odpowiedniej diety, a także odwrócenie przyczyn upośledzających prawidłowe odżywianie. Przyczynami tymi mogą być np.: zapalenie błon śluzowych jamy ustnej, depresja, nudności, biegunki, zaparcia itp.

 

Wyniszczenie nowotworowe stwierdza się, gdy ubytek masy ciała u chorego wynosi przynajmniej 5% w czasie krótszym niż 12 miesięcy, a także gdy współistnieją objawy, takie jak: obniżenie masy mięśniowej, anoreksja, niski wskaźnik beztłuszczowej masy ciała, zmiany biochemiczne. Można wyróżnić jej 3 fazy:

  • prekacheksja – utrata masy ciała poniżej 5% w ciągu 12 miesięcy,
  • kacheksja – utrata masy ciała powyżej 5% w ciągu 6 miesięcy,
  • kacheksja nowotworowa nieodwracalna – charakteryzuje się niskim stanem sprawności, bardzo dużą utratą masy ciała, a przewidywany czas przeżycia wynosi mniej niż 3 miesiące.

 

Zapobieganie wyniszczeniu nowotworowemu oraz późniejsze odwracanie jego skutków jest skomplikowanym i złożonym procesem, na który wpływa wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest odpowiednia dieta. Pacjent chory na raka ma inne potrzeby żywieniowe, niż człowiek zdrowy, dlatego należy tutaj odstąpić od typowych zasad zdrowego odżywiania, na rzecz diety wysokobiałkowej, kalorycznej i uwzględniającej preferencje chorego. Posiłki powinny być mniej obfite, ale częste nawet do 8 razy na dobę.

 

Dieta a rak trzustki – produkty zalecane

Pacjent leczony onkologicznie powinien być objęty również opieką dietetyka, który ustali najlepszy sposób odżywiania, który będzie dopasowany do indywidualnych potrzeb chorego. Posiłki powinny być podawane w małych ilościach, ale często. Produkty muszą być bogate w błonnik, a owoce i warzywa powinny znajdować się w każdym posiłku. Ważne jest, aby spożywać jak najwięcej owoców i warzyw o wysokiej zawartości flawonoidów i antyoksydantów, które sprawiają, że komórki nowotworowe są bardziej podatne na chemioterapię. Dodatkowo chory może spożywać chude mleko i chude, białe mięsa. Często zdarza się, że pacjenci onkologiczni źle tolerują smak mięsa, w takim wypadku warto je zamarynować np. w soku z cytryny lub oliwie z ziołami.

 

Przykładowe produkty zalecane w chorobach trzustki:

  • Mleczne produkty niskotłuszczowe;
  • Płatki owsiane, płatki pszenne, ryż, chleb pszenny, sucharki itp.;
  • Obrane owoce, szczególnie: jabłka, gruszki, banany, pomarańcze;
  • Młode marchewki, kalarepa, kalafior, szpinak, rzodkiew, buraki, seler, pomidory, sałata zielona;
  • Chude mięsa: cielęcina, wołowina, polędwica, wątroba, kurczak, indyk;
  • Chudy rosół na mięsie i inne lekko podprawiane zupy;
  • Ryby: okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, tuńczyk;
  • Jajko na miękko, jajecznica, omlet.

 

Dieta a rak trzustki – produkty niezalecane

Należy wyeliminować wszystkie produkty spożywcza nadmiernie obciążające trzustkę i układ trawienny. Jednym z podstawowych działań tego organu jest uczestnictwo w trawieniu tłuszczów. Z tego względu, to właśnie tłuszcze należy maksymalnie zredukować, zwłaszcza ilość spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych, właśnie dlatego zaleca się spożywanie chudego mięsa i przygotowywanie posiłków gotowanych na wodzie i na parze. Należy uważać też na produkty mleczne oraz na słodycze. I najważniejsze: podczas leczenia chorób nerki obowiązuje zasada: zero alkoholu!

 

Przykładowe produkty niezalecane w chorobach trzustki:

  • Alkohol w jakiejkolwiek postaci;
  • Mocna kawa, napoje gazowane;
  • Słodycze;
  • Świeże pieczywo i wypieki smażone na tłuszczu;
  • Niedojrzałe owoce i warzywa;
  • Tłuste wyroby mleczne;
  • Tłuste mięsa i ryby.

 

Więcej na: https://bolprzebijajacy.pl/strona-glowna-pacjenta/choroba-nowotworowa/rak-trzustki/