herbs-2523119_1280

Dlaczego warto stosować zioła w kuchni?

Zioła to ważny dodatek w kuchniach całego świata. Zarówno w naszych rodzimych potrawach, jak i tych bardziej egzotycznych. Zobaczmy zatem dlaczego warto stosować zioła w kuchni i jak wybierać te najlepsze.

Wyraźna poprawa smaku

Dodawanie ziół do potraw ma na celu podniesienie ich walorów smakowych. Bez ich dodatku dania byłyby zupełnie bez wyrazu. Dzięki niektórym ziołom udaje się wydobyć większą głębię smaku. To właśnie dlatego rozmaryn jest idealnym dodatkiem do dań z jagnięciny i wieprzowiny, zaś bazylia idealnie komponuje się z pomidorami i mozzarellą.

antipasta-1645401_1280

Sztuką jest oczywiście tak dobrać zioła, by pasowały do charakteru potrawy. Jeśli stawiamy dopiero pierwsze kroki na swojej kulinarnej ścieżce, to posiłkujmy się sprawdzonymi propozycjami dodatków ziołowych. Gdy już znamy nieco bliżej zasady dobierania ziół i mamy ochotę na eksperymenty, to nic nie stoi na przeszkodzie by pobudzić swoją wyobraźnię do działania i próbować łączyć zioła, które z pozoru pochodzą z zupełnie innej bajki. Dzięki temu być może uda nam się znaleźć kompozycję, która zaskoczy nas niezwykłym smakiem, idealnie dopasowanym do danej potrawy.

Niezwykły aromat potraw

Dodając zioła do potraw musimy pamiętać również o tym, że nie tylko wpływają one na smak potrawy, ale również na jej aromat. Zawarte w ziołach olejki eteryczne uwalniają się w trakcie obróbki cieplnej i kuszą nas swoim przepięknym zapachem. Dzięki nim nawet najprostsze potrawy mogą mieć szlachetniejszy zapach, czego doskonałym przykładem jest zapach młodych ziemniaków z koperkiem. Niby nic, a jednak takie ziemniaki są dużo szlachetniejsze niż te bez dodatków.

soup-2538888_1280

Nasza kuchnia wykorzystuje zapach ziół i przypraw nie tylko jako dodatku do potraw słonych, ale również słodkich. Szarlotka zwykle ma w sobie dodatek cynamonu, który kusi, by jej skosztować zaraz, gdy opuści piekarnik. Kompot jabłkowy z dodatkiem goździków czy grzane wino z przyprawami korzennymi również zachęca nas do siebie przepięknym aromatem.

Lecznicze właściwości ziół

Oprócz tego, że dodatek ziół, takich jak np. majeranek, tymianek czy oregano znacząco poprawiają smak i aromat potraw, to pomagają one również łagodzić niektóre dolegliwości. Wspomagają one między innymi proces trawienia, co jest szczególnie ważne w przypadku potraw tłustych i ciężkostrawnych, których w naszej kuchni nie brakuje. To właśnie z tego powodu majeranek, rozmaryn czy kminek jest częstym dodatkiem do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Działają one wiatropędnie, rozkurczowo, pobudzają trawienie. W naturalny sposób możemy dzięki nim wyregulować proces trawienia i zapobiec niestrawności, która bez ich udziału mogłaby się pojawić.

Przygotowanie ziół

Skoro już znamy powody, dla których warto korzystać z ziół w kuchni, to należałoby się zastanowić, jak przygotować zioła, których będziemy używać. Pierwszy dylemat dotyczy kwestii tego, czy lepiej użyć ziół świeżych czy suszonych. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.

Z jednej strony wydawać by się mogło, że świeże listki i pędy ziół będą bardziej aromatyczne niż te same części w wersji suszonej. Z drugiej zaś strony, niektóre zioła dopiero w suszonej formie osiągają maksymalną koncentrację składników, które są w nich zawarte. Z tego powodu lubczyk jest zdecydowanie bardziej aromatyczny w wersji suszonej, zaś koperek smakuje lepiej w postaci świeżej. Należy zatem testować różne kompozycje, by wyrobić sobie własne zdanie lub korzystać z doświadczeń innych. Warto jednak przy okazji pamiętać o zasadzie, która mówi, że zioła świeże dodajemy pod koniec przygotowywania potraw, zaś zioła suszone na samym początku. Dzięki temu zdążą się one otworzyć podczas gotowania czy pieczenia i uwolnią cały aromat, który jest w nich ukryty.

Na koniec chcemy jeszcze dodać, że o ile w przypadku ziół świeżych łatwo jest rozpoznać, które listki są ładne i nadają się do dodania do potraw, o tyle w przypadku ziół suszonych sprawa już taka oczywista nie jest. Chcąc faktycznie wykorzystać cały potencjał, który jest ukryty w ziołach wybierajmy te, które pięknie pachną. Zioła suszone, które są zwietrzale lub przeszły obcym zapachem nie nadają się do użycia. Na pewno nie dodadzą one potrawie smaku, a mogą go nawet zepsuć.