Refluks

Eliminacja czynników sprzyjających refluksowi

Zgaga będąca głównym objawem choroby refluksowej może nasilać się w niektórych sytuacjach. Nie jest przyjemna, a czasami jej moc jest na tyle duża, że wypływa na znaczne obniżenie jakości naszego życia. Na co trzeba uważać, by nie doprowadzić do spotęgowania nieprzyjemnego uczucia palenia w przełyku? Jakie czynniki jej sprzyjają?

Refluks żołądkowo-przełykowy należy do bardzo niekomfortowych chorób, co może potwierdzić każda osoba, która się z nią zmaga. Na szczęście zminimalizowanie nieprzyjemnych objawów jest możliwe, jeśli będziemy przestrzegać pewnych zasad. Jednak zanim przejdziemy do omówienia szkodliwych czynników, warto najpierw zastanowić się, jak powstaje refluks.

Refluks żołądkowo-przełykowy, którego głównym objawem jest zgaga,  to nic innego jak cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Owa treść żołądkowa to częściowo strawiony pokarm, który trafił do żołądka i został już wymieszany z sokami trawiennymi. Pokarm i soki żołądkowe to żrąca mieszanka, która gdy tylko dostanie się z powrotem do żołądka to zaczyna drażnić ścianki przełyku, wywołując bardzo nieprzyjemne i uciążliwe uczucie pieczenia. Dlaczego w ogóle dochodzi do cofania się tej treści żołądkowej? Przyczyn może być wiele. Najczęściej jest to spowodowane błędami żywieniowymi lub nieprawidłową pracą dolnej zastawki przełyku, która nie zamyka się wtedy, gdy powinna, czyli gdy pokarm trafi do żołądka.

Czynniki sprzyjające refluksowi

Chcąc ograniczyć nieprzyjemne objawy refluksu żołądkowo-przełykowego należy przede wszystkim unikać spożywania produktów, które doprowadzają do nadmiernej produkcji kwasów żołądkowych. Zaliczamy do nich ostre przyprawy, cebulę, czosnek oraz smażone i ciężkie potrawy, a także żywność wysoko przetworzoną. Niewskazane jest również spożywanie alkoholu, mocnej kawy i herbaty oraz napojów gazowanych i wszelkich soków, w których zawarte są konserwanty, barwniki i inne sztuczne substancje.

Zgagę potęguje również jedzenie słodyczy oraz potraw przygotowanych na bazie fixów i i017e77fd07ead86a66f8910d527293b9nnych produktów w proszku. Niektóre osoby również źle reagują na owoce cytrusowe, jak pomarańcze, cytryny, mandarynki czy limonki.

Zgaga wynikiem błędów żywieniowych

Bardzo często dochodzi do nieprzyjemnego uczucia palenia w przełyku, gdy spożywamy zbyt obfite posiłki, a szczególnie, gdy ma to miejsce zaraz przed snem. Podobnie jest, gdy nie zachowujemy wymaganego odstępu między dużym posiłkiem a ćwiczeniami. Wtedy zgaga może pojawić się podczas treningu, zazwyczaj osiągając bardzo silne natężenie.

Refluks to nie tylko palenie w przełyku

Choć głównym objawem refluksu jest właśnie zgaga, która przez większość z nas jest utożsamiana tylko z paleniem w przełyku, to tak naprawdę istnieje też szereg innych objawów, które świadczą o refluksie lub zgadze. Jest to przede wszystkim uczucie pieczenia za mostkiem, ból w nadbrzuszu, kwaśne odbijanie, nieprzyjemny posmak w ustach, wrażenie cofania się treści żołądkowej do przełyku. Niektóre osoby odczuwają tak silne dolegliwości, że dochodzi nawet do wymiotów.

torbiel2-200x300Domowe sposoby, które pomagają w walce z refluksem żołądkowo-przełykowym

Poza unikaniem czynników, które sprzyjają chorobie refluksowej bardzo ważne jest również stosowanie domowych metod oraz leków dostępnych w aptekach bez recepty. Z domowych sposobów bardzo skuteczne jest picie naparu z siemienia lnianego oraz spożywanie niewielkich i częstych posiłków. W przypadku nagłego ataku zgagi można również zjeść garść orzechów, by nieco zneutralizować kwasy żołądkowe. Natomiast najszybszą i najskuteczniejszą metodą walki z refluksem jest oczywiście stosowanie nowoczesnych leków na zgagę dostępnych w aptekach bez recepty. Wybierając konkretny lek, warto sięgnąć po taki produkt, który działa nie tylko na nieprzyjemne objawy, ale przede wszystkim na źródło problemu.

Zmiana sposobu odżywiania, unikanie używek i stosowanie odpowiednich leków to sprawdzony i potwierdzony sposób na zminimalizowanie uciążliwych objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.