burger-731298_640

Jakie pokarmy wywołują zgagę?

O zgadze wiele się mówi, gdyż jest to problem bardzo powszechny, dotykający osób w różnym wieku, dlatego profilaktyka zgagi jest bardzo ważna. W znacznej mierze polega ona na unikaniu pokarmów, które wywołują objawy zgagi, takie jak pieczenie w przełyku i za mostkiem, kwaśne odbijanie czy uczucie zarzucania treści pokarmowej do przełyku. Nie zawsze jednak w spisie pokarmów niepożądanych w diecie osób mających tendencje do zgagi pojawiają się wszystkie pokarmy, które mogą ją wywoływać.

Przede wszystkim tłuszcze

burger-731298_640Co do szkodliwości tłuszczów nikogo nie trzeba przekonywać. Mają one wszechstronny, negatywny wpływ na organizm, między innymi zawarty w nich cholesterol zatyka tętnice, prowadząc do zmian miażdżycowych i poważnych komplikacji zdrowotnych, wywołując choroby układu sercowo – naczyniowego i nadwagę. Przede wszystkim jednak spożywanie tłuszczów może wywoływać wielki dyskomfort trawienny, czego objawem jest między innymi zgaga, a już najgorszym, co można zrobić, jest spożycie na raz dużej ilości tłustego jedzenia. Powoduje to bowiem, że organizm nie jest w stanie poradzić sobie ze strawieniem pokarmu, który nawet w mniejszej ilości jest trudny do strawienia, przez co wydziela większe ilości kwasu żołądkowego, skąd właśnie objawy zgagi. Fatalnie jest także spożywać potrawy, które łączą w sobie kilka składników mających zły wpływ na organizm, a polska kuchnia w nie niestety obfituje, choćby jeśli chodzi o bigos, czyli połączenie wzdymającej kapusty z tłustymi mięsami i kiełbasami, bardzo często będącym winowajcami zgagi. Kiedy organizm dostaje tak wielkie wyzwanie trawienne, można nie tylko spodziewać się zgagi, która może mieć tendencje do utrzymywana się przez dłuższy czas, ale też towarzyszącego jej całego szeregu innych problemów pokarmowych, jak bóle żołądka, gazy, nieprzyjemne wzdęcia oraz uczucie ciężkości i pełności prowadzące nawet do nudności.

Co poza tłuszczami?

Prócz pokarmów tłustych, smażonych w głębokim tłuszczu czy tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, znane z wywoływania zgagi są owoce cytrusowe. Jest to spory kłopot, poza tym bowiem są bardzo zdrowe, ale owoców jest na tyle dużo, że zawsze można dla nich znaleźć równie smaczną i równie bogatą w witaminy alternatywę. Za to pokarmem, z którym zdecydowanie warto się rozstać, jest czekolada, która jest bardzo tłusta, o czym nie wszyscy wiedzą, i ciężkostrawna. Wywołuje zgagę, nadwagę, a także trądzik, co z pewnością nie pocieszy jej miłośników.

Do pokarmów wywołujących zgagę można także zaliczyć zioła i przyprawy wywołujące zwiększone wydzielanie kwasu żołądkowego, wśród których prym wiedzie mięta (a więc ziele często stosowane na problemy trawienne; świetnie działa na przykład na ból brzucha, działając rozkurczowo, przy skłonności do zgagi lepiej jednak sięgnąć po jakieś zastępstwo), mleko, które często jest błędnie stosowane jako domowy środek na zgagę, a także napoje gazowane i używki. Fatalny wpływ ma zwłaszcza kofeina, ale też alkohol i papierosy, osoby cierpiące na częste zgagi powinny więc o nich zapomnieć.

Czytaj więcej o zgadze na controloccontrol.pl