Problemu z trawieniem? Sprawdź przyczyny zaburzenia trawienia

Problemy z trawieniem, zwane fachowo dyspepsją są powszechną dolegliwością. Powodem ich występowania jest z reguły nieodpowiednie odżywianie, jedzenie w pośpiechu i stres. Głównymi objawami są bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, zgaga i kolka. Aby pozbyć się przykrych dolegliwości często wystarczą odpowiednie zmiany w diecie.

Od czego zależy dobre trawienie?

Prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego zależy od nas samych. Aby utrzymać organizm w dobrej formie należy przestrzegać zróżnicowanej diety. Musi ona się wiązać z trwałymi zmianami w życiu, a nie chwilowymi. Podstawą jadłospisu powinny być świeże warzywa i owoce, które są bardzo ważnym źródłem błonnika pomagającego regulować procesy trawienne. W diecie nie może zabraknąć węglowodanów złożonych, czyli przede wszystkim produktów zbożowych pełnoziarnistych. Dzięki temu, że wolno się uwalniają, organizm czerpie z nich energię przez kilka godzin. Tłuszcze powinny stanowić 25-30% źródeł energii, a białko, pochodzenia zwierzęcego i roślinnego około 15%. Zdrowe tłuszcze to te spożywane na zimno, czyli oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany. Zdrowe źródło białka to między innymi ryby, chude mięso i owoce morza.

Na układ pokarmowy pozytywnie wpływa przyjmowanie dużej ilości płynów, szczególnie wody, która oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega zaparciom, rozpuszcza witaminy i ułatwia przesuwanie pokarmu przez przewód pokarmowy. Warto również spożywać posiłki powoli, dokładnie przeżuwając pokarm. Dzięki temu możemy uniknąć wzdęć, zgagi i bólów żołądka.

woman with colorectal cancerPrzyczyny zaburzenia trawienia

Przyczyn problemów z trawieniem może być wiele, począwszy od alergii pokarmowych, zatruć, poprzez chorobę wrzodową, po zmiany nowotworowe. Najczęściej spowodowane są nieodpowiednią dietą, przejedzeniem i nieprawidłowym doborem pokarmów. Jednym z objawów kłopotów z układem trawienia są wzdęcia brzucha. Często spowodowane są niedokładnym gryzieniem pokarmów i połykaniem nadmiernej ilości powietrza. Również zdrowe składniki odżywcze mogą być przyczyną problemów z trawieniem – nadmiar błonnika często powoduje wzdęcia i bóle brzucha. Podobnie kefiry, kiszonki i nabiał są zdolne powodować przelewanie się treści w żołądku i wzdęcia. Czasami przyczyną przykrych dolegliwości są schorzenia układu trawiennego. Należą do nich celiakia, nietolerancje pokarmowe, zespół jelita drażliwego czy przewlekły stan zapalny jelit.

Objawy problemów z trawieniem

Najczęściej doświadczamy uczucia przepełnienia w żołądku po obfitym posiłku. Nie jest to objaw, który świadczy o chorobie. Jednak mogą pojawić się objawy dyspeptyczne, takie jak ból i pieczenie w nadbrzuszu czy wczesne uczucie sytości po rozpoczęciu jedzenia posiłku. Ponadto do dokuczliwych objawów należą nudności, wymioty, zgaga, biegunki lub zaparcia, które mogą być objawem zespołu jelita drażliwego. Jeżeli mamy do czynienia z jednostką chorobową, powyższe symptomy problemów z trawieniem mogą powodować niedożywienie i spadek masy ciała.

Sposoby na poprawę trawienia

Często skuteczne okazują się domowe sposoby na poprawę trawienia. Należą do nich między innymi jedzenie mniejszych posiłków 5-6 razy dziennie, unikanie pokarmów ciężkostrawnych, stosowanie preparatów ziołowych (koper włoski, siemię lniane), unikanie alkoholu, kawy, słodyczy i ostrych przypraw. Jeżeli jednak domowe sposoby okazują się nieskuteczne warto skonsultować się z farmaceutą lub lekarzem rodzinnym, którzy zalecą stosowanie leków zmniejszających wydzielanie kwasu solnego, leki wspomagające perystaltykę jelit, leki rozkurczowe lub zobojętniające kwas żołądkowy. Jeżeli problemy z układem trawienia mają swoje źródło w alergiach pokarmowych, należy zastosować odpowiednią dietę (np. bezglutenową, bezlaktozową).

Kiedy należy udać się do lekarza?

Częste występowanie problemów ze strony układu pokarmowego może spowodować osłabienie całego organizmu. Dzięki temu, że prawidłowo funkcjonuje, możemy przyswajać niezbędne dla zdrowia substancje odżywcze. Często lekceważymy bóle brzucha, gdy są przewlekłe mogą być zwiastunem nawet choroby nowotworowej. W tym przypadku niezbędna jest szybka diagnostyka, np. kolonoskopia i gastroskopia w zależności od objawów.

Aby móc określić sposób leczenia, należy przeprowadzić diagnostykę i wykluczyć możliwe choroby układu pokarmowego. Konieczne może okazać się wykonanie gastroskopii w przypadku pojawianie się bólu w czasie połykania, nagłego spadku masy ciała, zaburzeń połykania, krwawienia z przewodu pokarmowego, ostry, przewlekły ból brzucha.