colon-colorectal-cancer

Jak rozpoznać raka jelita grubego i jak się przed nim uchronić?

Szacuje się, że w skali światowej rak jelita grubego jest drugą, po raku piersi u kobiet i raku płuc u mężczyzn, przyczyną zgonów na tle nowotworowym. Dla przeciętnego człowieka ryzyko zachorowania na raka jelita grubego (RJG) wynosi ok. 6%; ryzyko to zwiększa się z wiekiem oraz występowaniem czynników genetycznych i środowiskowych.

Wczesna diagnoza to skuteczniejsze leczenie

Nie bez przyczyny w każdym materiale informacyjnym dotyczącym nowotworów, wspomina się o konieczności wczesnej diagnostyki. Nowotwór wykryty w zerowym stadium rozwoju jest praktycznie całkowicie uleczalny; bardzo dobre rokowania mają również zmiany patologiczne w I stadium. Im później, tym leczenie jest trudniejsze i obarczone większym ryzykiem, dlatego najważniejszą rzeczą w rozpoznawaniu raka jest samoobserwacja.

Podejrzenia RJG powinny nasuwać przede wszystkim jawne lub utajone krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego (krwawienie z odbytu, krew w kale), bóle brzucha, zmiana częstotliwości wypróżnień, niedokrwistość. Pojawienie się tych dolegliwości zawsze sugeruje, że coś niedobrego dzieje się w organizmie, ale nie wskazuje jednoznacznie nowotworu. Tego rodzaju objawy mogą występować również w przypadku innych schorzeń. Warto przy tym zwrócić uwagę na to, że wczesny nowotwór może nie dawać żadnych objawów  lub tylko nieznaczne. Chudnięcie, brak apetytu, silne bóle oraz wyniszczenie organizmu należą do późnych objawów, gdy rak jest już w zaawansowanej formie. Dlatego jak najwcześniej należy udać się do lekarza rodzinnego.

Pierwszym badaniem, jakie zleci lekarz jest badanie per rectum, czyli palpacyjne sprawdzenie odbytnicy. Lekarz może wyczuć guzki położone w okolicy 8-9 cm od zwieracza i określić stopień zaawansowania oraz współistnienie nacieków na sąsiednie narządy. Głębiej położone zmiany wymagają wykonania kolonoskopii. Podczas badania lekarz pobierze materiał do oceny mikroskopowej i podejmuje decyzję o dalszym leczeniu.

verita-life-colon-cancer

Badanie przesiewowe powinien wykonać każdy…

… a przynajmniej każdy, kto ukończył 50 lat, gdyż po przekroczeniu tego wieku ryzyko zachorowania drastycznie wzrasta. Wiek ten jest niższy, ok. 40 lat dla osób, które miały w rodzinie krewnego pierwszego stopnia z rozpoznanym rakiem.

Pierwszym z badań przesiewowych jest badanie kału na obecność krwi utajonej, innym jest wykonanie fibrosigmoidoskopii, umożliwiającej obejrzenie końcowego odcinka jelita – (ok 60 cm jelita), natomiast najdokładniejszym, obecnie zalecanym badaniem jest wykonanie kolonoskopii przynajmniej raz na 10 lat, a u osób w grupie ryzyka zaleca się wykonanie badania  nawet co 2-3 lata. Kolonoskopia jest refundowana przez NFZ. Badanie przesiewowe nazywane jest profilaktyką wtórną, i tylko w połączeniu z profilaktyką pierwotną umożliwia zapobiegnięcie rozwojowi raka.

Profilaktyka pierwotna – Twoje zdrowie w Twoich rękach

Podstawą działań prewencyjnych są: stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety oraz aktywnego trybu życia. Te dwie rzeczy są najważniejsze i zapewnią ochronę nie tylko przed RJG, ale również przed innymi schorzeniami. Sport i dieta to zdrowie. Profilaktyka pierwotna obejmuje wszystkie czynności, zapobiegające nowotworom. Wśród nich można wymienić: dietę, niepalenie wyrobów tytoniowych, ograniczenie spożywania alkoholu, uprawianie sportu, suplementację wapnia, który ma właściwości antymutagenne oraz antyproliferacyjne. Ponadto przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) zmniejsza umieralność na raka jelita grubego, dlatego osoby z grupy podwyższonego ryzyka, powinny skonsultować z lekarzem taką możliwość.

Zrównoważona dieta, zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, bogata w witaminy oraz minerały, wprowadza równowagę w organizmie. Należy wystrzegać się dużych ilości mięsa czerwonego, potraw wysokokalorycznych bogatych w tłuszcze i środki konserwujące, a także produktów wysokoprzetworzonych. Za to do diety warto dodać warzywa i owoce bogate w naturalny błonnik. Włókno pokarmowe działa jak szczoteczka i wymiata z jelit niestrawione resztki pokarmu, pomaga uregulować wypróżnianie, przyspiesza perystaltykę jelit i ułatwia trawienie.

Bardzo ważne jest, aby dostarczać do organizmu odpowiednich ilości wapnia, witamin A, C oraz E, a także przeciwutleniaczy, które w sposób naturalny obniżają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.

content-image

Rak jelita grubego może dotknąć również Ciebie

Zdrowy człowiek zazwyczaj nie myśli o tym, że może zachorować. Tymczasem żyjemy w czasach prawdziwej pandemii nowotworów, a z roku na rok liczba zachorowań się powiększa. Na ten stan składa się wiele elementów: niezdrowy tryb życia, czynniki środowiskowe, skłonności genetyczne i inne. Jedzenie, które spożywamy jest pełne substancji chemicznych, powietrze, którym oddychamy przesiąknięte jest spalinami i toksycznymi związkami. Zamiast żałować i poddawać się długotrwałemu i kosztownemu leczeniu, lepiej już zawczasu pomyśleć o własnym zdrowiu i wdrożyć do życia codziennego profilaktykę przeciwnowotworową. Stosowanie zdrowej diety oraz regularna aktywność fizyczna, przyczyniają się do ogólnej poprawy kondycji organizmu. To nic nie kosztuje, za to może uratować Ci życie, a na pewno oszczędzić wielu niedogodności.

więcej na: http://bolprzebijajacy.pl/strona-glowna-pacjenta/choroba-nowotworowa/rak-jelita-grubego/