skutki-zbyt-niskiej-podazy-wapnia

Skutki zbyt niskiej podaży wapnia

Wiele osób bagatelizuje konieczność odpowiedniej podaży wapnia w diecie. Jest to spowodowane niewiedzą, ponieważ zwykle wydaje się, że wapń jest ważny tylko dla dzieci, które są w fazie wzrostu. Nie jest to prawdą. Wapń potrzebny jest każdemu.

Wapń spełnia ważne role

 

Powodem zaniedbywania dostarczania wapnia w prawidłowych ilościach jest w znacznej mierze fakt, iż jest on kojarzony tylko ze wzmacnianiem kości i zębów. Jednak jego role są też inne. Bierze udział w prawidłowym działaniu mięśni, enzymów trawiennych czy układu nerwowego. Przyczynia się też do prawidłowej krzepliwości krwi czy procesu podziału komórek.

 

Do czego prowadzi mała podaż wapnia?

 

Wiele osób dostarcza do organizmu zbyt mało wapnia, nawet o tym nie wiedząc. Przyczyną tego jest dieta uboga w ten składnik, ale też jego obniżone wchłanianie. Przyczyną może być brak witaminy D, bądź np. palenie papierosów. Dieta bogata w wapń nie zawsze oznacza, że w organizmie jest odpowiedni jego poziom. Zbyt niska podaż wapnia może skutkować słabym kośćcem oraz ryzykiem demineralizacji kości w młodym wieku. Demineralizacja dotyka najczęściej kobiet w wieku okołomenopauzalnym, u których gęstość kości zmniejsza się z roku na rok w naturalny sposób.

 

Można temu zapobiec

 

Należy wzbogacić swoją dietę w produkty zawierające wapń, szczególnie produkty mleczne. Dużo wapnia zawierają też żółte sery, czy sardynki w puszce. Dobrze do jadłospisu jest włączyć tłuste ryby morskie, które zawierają witaminę D. Witamina D wspomaga wchłanianie i wykorzystanie wapnia w przewodzie pokarmowym. Świetnym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po suplement diety zawierający jednocześnie wapń i witaminę D. Istotne jest też, by wystrzegać się czynników zaburzających wchłanianie wapnia, np. szczawianów i fitynianów oraz przyjmować suplement wapniowy w trakcie posiłku.