centercrop

Z apteczki naszej babci czyli naturalne sposoby leczenia

Technologie produkcji leków i suplementów diety są bardzo zaawansowane. Co chwilę słyszymy o odkryciu nowych, rewelacyjnych medykamentów, które skutecznie leczą określone problemy. Nie znaczy to jednak, że tylko nowoczesne leki są skuteczne. Wręcz przeciwnie, w tym świecie pełnym chemii, naturalne sposoby leczenia nadal mają się dobrze. Jakie choroby można nimi wyleczyć?

Czosnek i cebula

bulb-1239423_1280

Przeziębienie to częsty problem w okresie jesienno-wiosennym. Zwykle dopada nas znienacka, gdy zupełnie nie mamy czasu na chorowanie. Wtedy warto postawić na domowe sposoby walki z katarem, bólem gardła czy kaszlem, a więc najbardziej uciążliwymi objawami przeziębienia.

Do walki warto wytoczyć takie działa jak czosnek i cebula. Zawierają one fitoncydy czyli substancje o działaniu zbliżonym do antybiotyków, ale w pełni naturalne i niesiejące takiego spustoszenia w organizmie jak antybiotyki produkowane przez koncerny farmaceutyczne.

Czosnek sprawdzi się przy katarze – warto go wąchać, bo już samo wdychanie wydzielanych przez niego olejków eterycznych pomaga udrożnić nos. Czosnek można również wykorzystać przy uporczywym kaszlu. W tym celu warto zrobić syrop z czosnku i pić go 2-3 razy dziennie. Czosnek można również po prostu spożywać, dodając go do potraw.

W czasie przeziębienia można również wykorzystać cebulę. Warto ją jeść, najlepiej na surowo. W czasie kataru można ją także wdychać, gdyż ona również, podobnie jak czosnek, wydziela olejki eteryczne pomagające udrożnić zapchany nos. Można z niej także przyrządzić syrop, który świetnie pomaga pozbyć się mokrego kaszlu.

 

Miód i malina

honey-823614_1280

Do walki z przeziębieniem warto użyć również słodszych medykamentów, a więc miodu i soku z malin. Najlepiej wybierać miód ze sprawdzonego źródła, a jeżeli nie mamy do niego dostępu i musimy go nabyć w sklepie, to warto sprawdzić jego pochodzenie. Najlepszy będzie miód produkowany w krajach Unii Europejskiej. Ten spoza Unii, choć pewnie będzie tańszy, może zawierać pestycydy i inne substancje szkodliwe.

Szklanka mleka z miodem na wieczór, to sprawdzony od lat babciny sposób na rozgrzanie organizmu. Miód można pić również rano, wtedy najlepiej razem z sokiem z cytryny. Duet ten ma działanie oczyszczające i wzmacniające odporność. Przygotowując te mieszanki należy jednak pamiętać, że miód traci wszystkie swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze. Nie można więc zalewać go wrzątkiem, a herbata może być słodzona miodem dopiero po wystudzeniu do ok. 40 stopni.

Oprócz miodu warto również stosować sok malinowy. Najlepszy będzie ten robiony w domu, bo wówczas mamy pewność, że nie ma w nim sztucznych dodatków i barwników. Jeśli nie mamy własnego soku, to przed zakupem sprawdźmy, czy na pewno kupujemy sok, a nie syrop malinowy. W tym ostatnim prawdziwe maliny może zastępować aromat malinowy i spożycie go na pewno nie pomoże nam w walce z przeziębieniem.

 

Zioła czyli bogactwo od matki natury

ziola-styl-zdrowia
Źródło: stylzdrowia.pl

Domowa apteczka sprzed lat pełna była suszonych ziół, zbieranych latem. W sytuacji choroby wybierane były te z nich, które miały najlepsze dla danego schorzenia własności i przygotowywano z nich napar. W niektórych domach już wcześniej przygotowywano lecznicze ziołowe nalewki, które później podawano w czasie choroby.

Liczba ziół i ich właściwości leczniczych jest ogromna. W rozpoznawaniu ich i badaniu zawsze przodowały zgromadzenia zakonne, których zakonnicy opracowywali lecznicze mieszkanki na różne dolegliwości. Teraz również można nabyć mieszanki ziół, które leczą określone schorzenia.

Przeciętnemu zjadaczowi chleba cała wiedza na temat zielarstwa nie jest potrzebna. Warto jednak znać podstawowe zioła, których stosowanie może pomóc w częstych dolegliwościach.

Na przeziębienie i kaszel warto stosować napar z kwiatu lipy, która ma właściwości rozgrzewające oraz wykrztuśne. Na kaszel suchy warto stosować napar z prawoślazu, a antybakteryjnie napar z lukrecji. W bólu gardła może pomóc płukanka z naparu szałwii.

Zioła doskonale służą pomocą również w dolegliwościach układu trawiennego. Napar z mięty czy rumianku pomaga w trawieniu. Napar z kopru włoskiego pomaga przy wzdęciach (podawany jest już niemowlakom mającym kolkę). Natomiast pokrzywa i fiołek trójbarwny pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, poprawiając tym samym metabolizm.

Wspomniane wyżej zioła służące do leczenia różnych dolegliwości to tylko wycinek z ogromnej liczby ziół, które mają właściwości lecznicze. Lista ziół i ich właściwości jest jednak tak długa, że nie starczyłoby nam miejsca na wymienienie ich wszystkich. Powyżej opisaliśmy tylko te najważniejsze, najbardziej dostępne i skuteczne przy najczęstszych dolegliwościach. Jeśli temat Was zainteresował, to zachęcamy do zgłębienia go dalej.

Na koniec chcemy jeszcze dodać, że napar i wewnętrzne stosowanie ziół to nie jedyna metoda wykorzystania ich właściwości leczniczych. Z ziół można przygotowywać również nalewki, odwary czy maceraty. Można ich używać do miejscowego nacierania się, okładów, kompresów, a także do inhalacji czy nasiadówek.

Więcej na http://www.amol.pl/.