mezczyzna-u-lekarza

Jak zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego?

Nowotwór jelita grubego dotyka najczęściej osób po 65. roku życia. Co roku diagnozuje się w Polsce około 13 000 nowych zachorowań. Niewłaściwa dieta i niezdrowy styl życia sprawiają, że coraz młodsi ludzie chorują na nowotwory. Jak zatem powinna wyglądać profilaktyka i czy można ustrzec się przed rakiem?

 

Rak jelita grubego to problem, na który trzeba zwrócić uwagę

W 2012 roku powstała kampania społeczna „Zabezpiecz tyły”, mająca na celu promocję odpowiedniej profilaktyki nowotworowej. Przed rakiem można się ustrzec, a im wcześniej zacznie się o tym myśleć, tym mniejsze jest ryzyko rozwoju patologicznych komórek. Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Walki z Rakiem alarmuje, że rak jelita grubego dotyka coraz młodszych ludzi, nawet już po pięćdziesiątce.

Czynnikami ryzyka zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia choroby są: predyspozycje genetyczne (zdiagnozowane przypadki raka wśród członków rodziny, również kilka pokoleń wstecz), zła dieta, niezdrowy styl życia i przyjmowanie używek. Profilaktyka jelita grubego obejmuje bezpłatne badania, dbanie o zdrowy styl życia i odpowiednią dietę. To tylko kilka prostych rzeczy, które musisz zapamiętać, by cieszyć się zdrowiem na starość.

Profilaktyka raka składa się z trzech części: pierwotnej, czyli eliminacji czynników ryzyka, wtórnej, polegającej na wczesnym wykrywaniu oraz późnej, mającej na celu zmniejszenie ryzyka śmierci.

Jesteś tym, co jesz

Profilaktyka pierwotna polega na zminimalizowaniu czynników sprzyjających rozwojowi raka. Dieta powinna być zrównoważona i zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, a udział energii pochodzącej z tłuszczów nie może przekraczać 30%. Wskazane jest zastępowanie pokarmów smażonych i pieczonych, daniami gotowanymi w wodzie lub na parze. Warto także ograniczać w diecie udział produktów wysoko przetworzonych, zawierających konserwanty chemiczne. Wśród potencjalnie rakotwórczych produktów, które spożywamy na co dzień znajdują się m.in.: przetworzone mięso, alkohol, biała mąka, cukier rafinowany, czipsy, frytki i wiele innych. Dobrze natomiast włączyć do diety pokarmy roślinne zawierające duże ilości błonnika. Błonnik pokarmowy przyspiesza perystaltykę jelit i działa jak „miotełka”, usuwając niestrawione resztki pokarmów zalegające w jelitach.

Wykazano, że dieta bogata w wapń, błonnik, witaminy A,C, E oraz przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dlatego w codziennej diecie powinno znaleźć się dużo świeżych owoców, warzyw, chudych przetworów mlecznych, roślin strączkowych, soi, kapusty oraz niegazowanej wody o dużej zawartości wapnia.

Co, oprócz diety?

Siedzący tryb życia, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, stres i wiele innych czynników może doprowadzić do rozwoju nowotworów i rak jelita grubego nie jest tu wyjątkiem. Pół godziny aktywności fizycznej każdego dnia poprawia samopoczucie, kondycję i znacząco obniża ryzyko wystąpienia nowotworów.

Badania profilaktyczne

Jeśli jesteś w grupie ryzyka, masz 50-65 lat lub 25-65 lat i pochodzisz z rodziny, w której notowano już przypadki zachorowań na nowotwory, ważnym krokiem jest profilaktyczne badanie, mające na celu określić prawdopodobieństwo wystąpienia raka u Ciebie. Badania profilaktyczne obejmują badanie palcem przez odbytnicę (per rectum) oraz wykonanie testu na krew utajoną w kale. Dodatkowo wykonywane są bezpłatne kolonoskopie organizowane przez Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych, których celem jest wczesne wykrycie nowotworu jelita grubego u osób w wieku 50-65 lat. Kolonoskopia powinna być wykonywana co 10 lat, a u osób obarczonych szczególnym ryzykiem, co 2-3 lata.

więcej na: http://bolprzebijajacy.pl/strona-glowna-pacjenta/choroba-nowotworowa/rak-jelita-grubego/