Aphrodisiac Love Food

Zdrowa żywność – „leki” na obniżenie cholesterolu bez recepty

Podwyższony poziom cholesterolu we krwi (hipercholesterolemia) jest jednym z czynników ryzyka rozwoju miażdżycy oraz jej groźnych następstw – zawału serca i udaru mózgu. Zmiana sposobu odżywiania to ważna część terapii tego zaburzenia. Poznaj produkty spożywcze, które pomogą ci obniżyć cholesterol.  

Płatki owsiane

Zmiany w diecie możesz wprowadzić już przy śniadaniu. Jedz płatki owsiane, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL. Owies jest m.in. cennym źródłem błonnika, który wiąże kwasy żółciowe i ich sole oraz zwiększa wydalanie tłuszczu. Daje również uczucie sytości.

Nasiona warzyw strączkowych

Sięgaj po nie, bo są bogatym źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B. Strączkowe to kolejne „leki” na obniżenie cholesterolu bez recepty.  Ich jedzenie jest dobre dla serca, ponieważ pomagają zarówno w obniżaniu poziomu cholesterolu, jak i homocysteiny (innego związku, który w nadmiarze sprzyja rozwojowi miażdżycy).

Oliwa z oliwek

W diecie przy hipercholesterolemii zwraca się szczególną uwagę na ograniczenie spożywania niekorzystnych tłuszczów na rzecz tych właściwych. Do tej ostatniej grupy zalicza się m.in. jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy do nich kwas oleinowy, który obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL, a jednocześnie nie zmniejsza stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. Znajdziesz go w oliwie z oliwek i rodzimym oleju rzepakowym.

Fish

Tłuste ryby morskie

Łosoś, sardynki czy śledzie są zasobne w dobroczynne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3. Obok wielu innych zdrowotnych właściwości, obniżają one stężenie triglicerydów w surowicy krwi oraz hamują procesy jej krzepnięcia. Warto, aby znalazły się w twojej diecie.

Margaryna

Pozostając przy temacie tłuszczów, radzimy ci jeść jak najmniej masła. Zastąp go margaryną, najlepiej z fitosterolami. Co to takiego? Sterole roślinne przypominają swoją budową cholesterol, ale w odróżnieniu od niego nie ulegają wchłanianiu w jelitach. W czasie trawienia jelitowego sterole zajmują miejsce cholesterolu, powodując jego zwiększone wydalanie i uniemożliwiając transport zwrotny do krwi. Dzięki temu stężenie cholesterolu ulega obniżeniu.

Czosnek

Hamuje wytwarzanie cholesterolu. Wpływa także na jego zawartość we krwi, redukuje niekorzystną frakcję LDL i przyczynia się do zwiększenia stężenia korzystnej frakcji HDL. Ponadto przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu, zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. A to i tak tylko część zalet tego „cudu natury”

Orzechy

Masz ochotę na małe co nieco? Wybierz orzechy. Dzięki obecności m.in. dobrych kwasów tłuszczowych, pomogą ci zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego oraz „złego” cholesterolu LDL. Polecane są szczególnie włoskie. Uwaga, orzechy są kaloryczne!

Więcej na: http://vitabuerlecithin.pl/poradnik/dieta-na-obnizenie-poziomu-cholesterolu/