Banany to zdrowe i pyszne owoce. Mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Naturalnie możemy je spotkać w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, Azji i Australii. Zawierają kilka niezbędnych składników odżywczych, które powodują, że wpływają korzystnie na nasze zdrowie. 

Wpływają korzystnie na trawienie, zdrowie serca oraz odchudzanie. Są przede wszystkim bardzo pożywne, dlatego są doskonałą przekąską. Można je jeść na wiele sposobów, na przykład: na surowo, smażone, jako dodatek do sałatek lub jako składnik soku owocowo-warzywnego. Dlatego nie może ich zabraknąć w Twojej diecie.  

Poznaj korzyści zdrowotne bananów.

banan
Photo GabiSanda/ pixabay

Banany zawierają wiele cennych składników

Banany są obecnie bardzo rozpowszechnione na całym świecie. Kupimy je w każdym warzywniaku i prawie w każdym sklepie spożywczym. Różnią się wielkością, kształtem i kolorem. Najpopularniejszą odmianą jest Cavendish, który jest bananem deserowym. Jeśli jest niedojrzały, ma kolor jasnozielony, gdy dojrzeje, jest żółty.

Banany są bogactwem błonnika, ale również przeciwutleniaczy, witamin i węglowodanów. 

Jeden średniej wielkości banan (ok 120 g), zawiera: 

  • potas około 9% dziennego zapotrzebowania
  • witamina B6 – 33% dziennego zapotrzebowania
  • witamina C – 11% dziennego zapotrzebowania
  • Magnez – 8% dziennego zapotrzebowania
  • Miedź – 10% dziennego zapotrzebowania
  • Mangan – 14% dziennego zapotrzebowania
  • węglowodany – 25 gram
  • Błonnik – 3,5 grama
  • Białko – 1,5 grama
  • Tłuszcz – 0,7 grama

Średni banan zawiera w przybliżeniu 105 kalorii i składa się przede wszystkim z wody oraz węglowodanów. Banany to owoce niskobiałkowe i zawierają śladowe ilości tłuszczu.

Węglowodany w zielonych, niedojrzałych bananach składają się przede wszystkim ze skrobi, ale gdy banan dojrzewa, zamienia się ona w cukier (glukozę, fruktozę i sacharozę).

Banany regulują cukier we krwi

Owoce te są bogate w pektyny, które obniżają poziomu cukru we krwi, co udowodniono naukowo. Pektyny są rodzajem błonnika, który jest odpowiedzialny za ich mięsistą budowę. 

Zielone banany zawierają skrobię, która działa jak rozpuszczalny błonnik i nie jest trawiona.

Ponadto owoce te mają mały indeks glikemiczny, który określa szybkość zwiększenia poziomu cukru we krwi po zjedzeniu danego produktu. W bananach indeks ten wynosi 30 (owoce niedojrzałe) i 60 (dojrzałe).

Oznacza to, że banany nie powinny powodować dużych skoków poziomu cukru we krwi u zdrowych osób. Jednak osoby z cukrzycą typy 2 powinny uważać, aby nie jeść zbyt dużej ilości bardzo dojrzałych owoców. 

Poprawiają trawienie

Błonnik pokarmowy doskonale wpływa na zdrowie jelit, poprzez poprawę trawienia. Banany zawierają dwa rodzaje błonnika:

Pektyna: zmniejsza się, gdy banan dojrzewa.

Oporna skrobia: znajduje się w niedojrzałych bananach.

Skrobia oporna podczas trawienia przenika do jelita grubego, gdzie staje się pożywieniem dla pożytecznych bakterii probiotycznych. 

banan
Poggychoucair/ pixabay

Odchudzają

Banany dzięki swoim cechom mogą przyczynić się do utraty wagi. Jest to możliwe między innymi dzięki: 

  • niskiej ilości kalorii 
  • niskiej zawartości tłuszczu
  • dużej zawartości błonnika
  • jest pożywny i bardzo sycący

Banany dobrze wpływają na serce

Zawierają spore ilości potasu i magnezu, które doskonale wpływają na zdrowie serca, poprzez regulację ciśnienia krwi. Dlatego jeśli masz problemy z nadciśnieniem, włącz banany do codziennej diety.

Są bogactwem przeciwutleniaczy

Owoce i warzywa, w tym banany są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają  dopaminę i katechiny. Przeciwutleniacze przede wszystkim zmniejszają ryzyko złego działania wolnych rodników oraz ryzyko chorób serca i zwyrodnieniowych. 

Niedojrzałe banany mogą natężać wrażliwość na insulinę

Insulinooporność jest głównym czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2.  Niedojrzałe banany są doskonałym źródłem opornej skrobi. Dlatego mogą pomóc poprawić wrażliwość na insulinę.

Banany poprawiają pracę nerek

Potas jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi i poprawnego działania nerek. Jedzenie banana 3 razy w tygodniu pozwala na zmniejszenie ryzyka chorób berek o około 40%. 

banany
Photo Brayanbeedit/ pixabay

Pomagają sportowcom

Owoce te są doskonałe dla sportowców. Spowodowane jest to przede wszystkim dużą zawartością minerałów i łatwo przyswajalnych węglowodanów, które dodają energii. Banany eliminują skurcze mięśni po wysiłku fizycznym.

Podsumowanie

Banany to zdrowie dostępne na wyciągnięcie ręki. Jak widzisz, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Możesz je spożywać na wiele sposobów, dlatego warto je włączyć do swojej diety już dziś. Wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia, na przykład na pracę serca, nadciśnienie, nadwagę, czy pomagają sportowcom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here