dieta antysmogowa

Dieta antysmogowa: czy może nas uchronić przed skutkami smogu?

Maseczki i oczyszczacze powietrza to dwa najbardziej znane i coraz częściej stosowane sposoby na redukcję zanieczyszczeń. Okazuje się jednak, że również nasza dieta może mieć bezpośredni wpływ na ograniczanie skutków groźnego smogu. Czym jest “dieta antysmogowa” i czy rzeczywiście działa?

Zgodnie z badaniami naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu odpowiednio dobrana dieta wpływa na zmniejszające zagrożenie negatywnych skutków zdrowotnych wynikających z zanieczyszczenia powietrza. Oczywiście nie oznacza to, że poprzez zmianę nawyków żywieniowych jesteśmy w stanie całkowicie uchronić się przed groźnym smogiem, możemy jednak próbować ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, które coraz częściej ujawniają się u osób długotrwale przebywających w miejscach o podwyższonym poziomie zanieczyszczeń w powietrzu.

Kwasy omega-3 w diecie antysmogowej

Kwasy omega-3 to podstawa diety antysmogowej. Liczne badania potwierdzają, że kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko chorób naczyniowo-sercowych (np. zaburzenia czynności serca) u osób mających bezpośredni i trwały kontakt z zanieczyszczonym powietrzem. Regularne spożywanie tych nienasyconych kwasów tłuszczowych sprzyja w poprawie kondycji serca narażonego na działanie pyłów PM2.5 zawartych w smogu.

Kwasy omega-3 znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak m.in. łososie, makrele, pstrągi, śledzie, dorsze, tuńczyki, halibuty, sardynki. Oprócz tego znajdziemy je również w olejach rybnych, w tym m.in. w oleju z łososia, sardynek czy tranie. Źródłem kwasów omega-3 są także oleje roślinne, np. rzepakowy, lniany, palmowy, sojowy, słonecznikowy, konopny itd. Pomocna może okazać się również suplementacja kwasami omega-3, dzięki której można zniwelować skutki stresu oksydacyjnego.

Witaminy z grupy B w walce z pyłami PM2.5

Przeprowadzone badania wskazują, że istotną rolę w ograniczaniu negatywnego wpływu pyłów PM2.5 na serce i układ krwionośny odgrywają witaminy z grupy B oraz kwas foliowy (witamina B9). Te składniki odżywcze znajdują się w wielu ogólnie dostępnych produktach, dlatego najlepszym sposobem na dostarczanie ich organizmowi jest prawidłowo zbilansowana dieta.

  • Źródłem witaminy B1 są m.in.: drożdże, kasza gryczana, mleko, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, orzechy arachidowe, kalafior, jajka, ziemniaki, pomidory, kapusta, agrest, porzeczki, śliwki, jabłka, fasola, groch, otręby pszenicy, płatki owsiane.
  • Źródłem witamin B2 są m.in.: ser, jajka, kakao, twaróg, kukurydza, szpinak, jabłka, kasza gryczana, otręby, zarodki zbóż, szczypior, zielony groszek.
  • Źródłem witaminy B3 są m.in.: ziarna słonecznika, mąka z pełnego przemiału, drożdże, orzechy, fasola i groch.
  • Źródłem witaminy B6 są m.in. drożdże, otręby zbóż, banany, jajka, marchew, kapusta, kiełki pszenicy, kasza gryczana, słonecznik, fasola, ziemniaki.

Antyoksydacyjne właściwości witamin C i E

Witaminy C nie może zabraknąć w diecie osób, które są szczególnie narażone na szkodliwe działanie smogu, a więc przede wszystkim chorych na płuca lub astmę. W praktyce jednak powinni o niej pamiętać wszyscy mieszkańcy miast, w których poziom zanieczyszczeń w powietrzu jest wysoki. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez brytyjskich naukowców witamina C łagodzi skutki zanieczyszczeń powietrza ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do schorzeń serca, układu oddechowego, a nawet nowotworów.

Kolejnym istotnym antyoksydantem jest witamina E, która również może zmniejszać ryzyko stresu oksydacyjnego wywołanego przez pyły PM u osób narażonych na zanieczyszczenia powietrza.

  • Najlepsze źródła witaminy C: czerwona porzeczka, czerwona papryka, suszona dzika róża, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, cytrusy, truskawki, pomidory, kapusta.
  • Najlepsze źródła witaminy E: olej roślinny, pestki dyni i słonecznika, orzechy, migdały.