Dieta na niestrawność. Co jeść przy problemach z niestrawnością?

Niestrawność to szereg nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, które występują najczęściej po przejedzeniu lub spożyciu ciężkostrawnych pokarmów. Co jeść, aby uniknąć przykrych dolegliwości?

Łagodzenie objawów niestrawności warto rozpocząć od modyfikacji codziennej diety. Lekkostrawne posiłki spożywane o regularnych porach to podstawa skutecznej walki z niestrawnością.

 

Co jeść przy niestrawności?

Walka z niestrawnością nie oznacza wcale restrykcyjnej diety. Oczywiście niezbędna jest modyfikacja nawyków żywieniowych, ale nadal można jeść smacznie, dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, a nie obciążając przy tym układu pokarmowego. Poniżej przedstawiamy zalecane produkty w diecie na niestrawność.

  • W przypadku niestrawności należy unikać produktów zawierających duże ilości błonnika. Chociaż błonnik reguluje i wspomaga pracę jelit, to jednak działa na nie również drażniąco. Dlatego dziennie nie należy przekraczać 20 g błonnika. Zaleca się spożywanie produktów z wysokiego przemiału, czyli np. pieczywa białego. Dodatkowo należy jeść młode i dojrzałe warzywa i owoce, a unikać zdrewniałych części, np. pestek, łodyg, skórek. Produkty roślinne nie będą drażnić przewodu pokarmowego, jeśli wcześniej je przetrzemy, pokroimy, zmiksujemy lub ugotujemy.
  • Zaleca się spożywanie drobnych kasz, np. mannę lub jęczmienną oczyszczoną.
  • Należy wybierać chude mięso. Do codziennego jadłospisu można wprowadzić chude wędliny, najlepiej drobiowe. W ograniczonych ilościach można spożywać chudsze części wieprzowiny, np. szynkę lub schab.
  • 2-3 razy w tygodniu warto sięgnąć po chude ryby, takie jak dorsz, sola, szczupak czy morszczuk. Okazjonalnie można zjeść rybę tłustą, np. łososia.
  • W diecie lekkostrawnej jajka powinny być gotowane na miękko lub w postaci jaj sadzonych, omletu lub jajecznicy.
  • Zaleca się spożywanie naturalnie fermentowanych produktów mlecznych, takich jak kefiry, maślanki czy jogurty. Mleko nie powinno zawierać więcej niż 2% tłuszczu. Zalecane są również sery twarogowe chude lub półtłuste.
  • Potrawy można przygotowywać z zastosowaniem masła, margaryn miękkich, olejów roślinnych, oliwy z oliwek i słodkiej śmietanki.
  • Doprawiając dania, warto sięgnąć po łagodne przyprawy, takie jak np. bazylia, tymianek, lubczyk, majeranek, kminek, rozmaryn, koper zielony, sok z cytryny, goździki, cynamon. W ograniczonych ilościach stosujemy sól i cukier.
  • Łagodzenie niestrawności nie musi wcale oznaczać wyeliminowania z diety małych przyjemności w postaci deseru. Z powodzeniem można jeść ciasto drożdżowe, najlepiej czerstwe, a także słodycze w formie dżemów (bez pestek), galaretek, pasteryzowanych przetworów owocowych.

 

Czego unikać przy niestrawności?

Niestety niektóre produkty warto wyeliminować, jeśli chcemy złagodzić dolegliwości trawienne. Poniżej przedstawiamy przykłady żywności, która może zbytnio obciążać żołądek, przyczyniając się do niestrawności.

  • Warzywa, takie jak kapusta, cebula, szczypiorek, ogórki, papryka, rzodkiewka, kukurydza.
  • Rośliny strączkowe, szczególnie te z zasmażkami i konserwowane octem.
  • Niedojrzałe owoce, szczególnie śliwki, gruszki, agrest, czereśnie. Niewskazane są również owoce suszone i orzechy.
  • Przetwory mięsne typu parówki, pasztety, konserwy.
  • Tłuste mięso.
  • Jaja gotowane na twardo lub smażone w tradycyjny sposób.
  • Tłuste sery, szczególnie podpuszczkowych (czyli żółte, topione, pleśniowe).
  • Tłusta śmietana.
  • Przyprawy, które mogą powodować podrażnienia przewodu pokarmowego, takie jak pieprz, ostra papryka czy musztarda.

 

Szybka pomoc na niestrawność

Gdy pojawią się dolegliwości spowodowane niestrawnością, warto od razu sięgnąć po sprawdzone metody. Najlepiej wybrać bezpieczne, ziołowe specyfiki, składające się z mieszaniny olejków eterycznych o działaniu łagodzącym i rozkurczającym. Sprawdzą się preparaty zawierające w swoim składzie przede wszystkim olejek lawendowy, mentol, olejek z mięty pieprzowej. Olejki z ziół i roślin wykazujących właściwości wspomagające leczenie dolegliwości dyspeptycznych, działają rozkurczowo i wspomagają trawienie. Przyjmowane są doustnie, ale w celu poprawy ogólnego samopoczucia można również stosować je do nacierań. Szczególnie jeśli przy niestrawności pojawia się uczucie mdłości, można nacierać nimi czoło i skronie.