Lawenda i olejek lawendowy. Poznaj ich zdrowotne właściwości

Lawenda znana jest przede wszystkim ze swojego charakterystycznego aromatu i delikatnych, fioletowych kwiatów. Często wykorzystywana jest w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Jednak to, co najbardziej cenne w tej roślinie, to szereg właściwości, które mają korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

 

Lawenda od wieków doceniana była jako roślina o wszechstronnych zastosowaniach, z której przygotowywano różnorodne specyfiki. Po dziś dzień wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i farmaceutycznym. Najbardziej doceniany jest lawendowy olejek eteryczny, który za sprawą złożonej budowy wykazuje wielorakie zastosowanie.

 

To, co w lawendzie najcenniejsze

 

Kwiaty lawendy zawierają szereg substancji aktywnych, które wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjnie i łagodzące objawy bólowe. W tej roślinie znajduje się wyjątkowo duża ilość garbników (12%). Oprócz tego występują w niej triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne. Najbardziej wartościowy jest olejek eteryczny pozyskiwany z lawendy, gdyż w jego skład wchodzą bardzo rzadkie w świecie roślinnym substancje: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol, cukry i związki mineralne.

 

Z uwagi na wszechstronne właściwości olejku lawendowego bardzo często wykorzystywany jest on w aromaterapii i kosmetykach, ale również stanowi istotny składnik wielu preparatów wspierających łagodzenie dolegliwości zdrowotnych obejmujących m.in. układ pokarmowy, nerwowy, krążenia czy oddechowy.

 

Kiedy warto sięgnąć po lawendę?

 

  • Przy problemach trawiennych. Substancje zawarte w liściach i kwiatach lawendy pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i żółci, polepszają trawienie, łagodzą ból brzucha, kolki i wzdęcia. Przyspieszają ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu można szybciej pozbyć się zaparć czy dolegliwości związanych z niestrawnością. Na układ trawienny korzystnie wpływa napar z kwiatów lawendy. Można też dodawać listki lawendy do potraw i sałatek.

 

  • Przy różnorodnych dolegliwościach bólowych. Substancje zawarte w lawendzie wykazują działanie rozluźniające, dlatego też mogą sprawdzić się podczas łagodzenia różnorodnych dolegliwości bólowych, takich jak m.in. bóle miesiączkowe, bóle brzucha wywołane nagromadzeniem się gazów czy przejedzeniem. Wcieranie olejku lawendowego w skórę pozwala zmniejszyć napięcie mięśniowe i reumatyczne bóle stawów i mięśni. Z kolei aromat rośliny może łagodzić fizyczne objawy wywołane stresem, takie jak napięciowy ból głowy czy migrena.

 

  • Wspomagająco przy łagodzeniu objawów infekcji. Olejek lawendowy wykazuje właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze, dlatego też może być pomocny przy łagodzeniu różnych infekcji, np. zapalenia gardła, zatok, migdałków czy oskrzeli. Picie naparu z kwiatów lawendy wspiera leczenie infekcji pęcherza i pobudza układ odpornościowy, więc zalecane jest w okresie zwiększonego zagrożenia przeziębieniem i grypą.

 

  • Przy problemach skórnych. Ze względu na silne właściwości antyseptyczne olejek lawendowy może wspomagać leczenie trądziku. Dodatkowo odświeża i oczyszcza skórę, sprzyja regeneracji naskórka, doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej i delikatnej. Często znajduje się w składzie toników i kremów.

 

  • Dla lepszego samopoczucia. Związki aromatyczne znajdujące się w olejku lawendowym wpływają korzystnie również na samopoczucie. Delikatny zapach lawendowy działa uspokajająco, łagodzi skutki stresu i napięć nerwowych, a także ułatwia zasypianie.