W branży gastronomicznej najczęściej stosuje się profesjonalną chemię, która jest o wiele skuteczniejsza w radzeniu sobie z trudnymi zabrudzeniami. Co konkretnie jest używane? Jakie środki do utrzymania czystości się wykorzystuje?

Jakie warunki musi spełnić chemia dla gastronomii?

Choć każdy z nas na co dzień korzysta z różnych typów środków czystości, są one jednak zupełnie czymś innym, od tego, co używa się w gastronomii. Powodów jest kilka i po pierwsze są to lokale otwarte na przepływ ludzi, gdzie nierzadko przewija się dziennie setki klientów, wydawanych jest całe mnóstwo posiłków, a co za tym idzie, konieczne jest ciągłe dbanie o higienę. Co więcej, nie można korzystać z pierwszych lepszych środków czystości, tylko tych z przeznaczeniem do gastronomii i z odpowiednimi atestami, dopuszczającymi je do użytku.

Skąd wziąć profesjonalną chemię dla gastronomii?

Możliwości tak naprawdę jest wiele i choć takich środków nie znajdzie się raczej w standardowych sklepach, są one dosyć powszechne. Na rynku znajdzie się wiele firm, producentów i dystrybutorów, którzy swoim asortymentem mogą zaspokoić potrzeby właścicieli restauracji, barów czy pubów. Profesjonalna chemia dla gastronomii od silcopolska.pl to produkty specjalistyczne, z przeznaczeniem do czyszczenia najróżniejszych powierzchni. Dzięki nim możliwe jest zapewnienie odpowiedniej higieny pracy, dbając tym samym nie tylko o zdrowie i bezpieczeństwo pracowników, ale i klientów. Warto więc sięgać po sprawdzone i pewne firmy oraz zdecydować się przede wszystkim na takie środki czystości, które spełnią nasze wymagania.

Czym sprząta się w lokalu gastronomicznym?

Środki czystości używane w gastronomii mogą być bardzo zróżnicowane, w zależności od tego, na jakiej powierzchni mają być użyte. Może być to więc profesjonalna chemia do podłóg, ścian, blatów, do czyszczenia tekstyliów, środki dezynfekujące i zabezpieczające czy preparaty do sanitariatów. Wiele z nich ma też swoje specjalistyczne przeznaczenia, choćby do czyszczenia stali nierdzewnej i urządzeń kuchennych. Nie można także zapomnieć o standardowych płynach do mycia naczyń. Każdy z tych środków chemicznych jest odpowiednio dostosowany do swojego zadania, radząc sobie z najtrudniejszymi zabrudzeniami, przy jednoczesnym zachowaniu pełni bezpieczeństwa.

Czym powinny się cechować profesjonalne środki czystości dla gastronomii?

W przypadku chemii dla gastronomii najważniejsze są takie cechy, jak skuteczność, bezpieczeństwo, ekonomiczność, ekologia czy łatwość w użyciu. Dzięki temu korzystanie z takich środków jest o wiele wygodniejsze, choć warto przyjrzeć się dokładniej temu, dlaczego tak jest.

Jeżeli chodzi o skuteczność, to tutaj istotne jest, aby taki środek czyszczący mógł poradzić sobie z każdym zabrudzeniem, niezależnie od jego pochodzenia. Stąd też nierzadko wiele produktów ma swoje specjalistyczne zastosowania, z przeznaczeniem do konkretnego użytku. Druga sprawa bezpieczeństwo. Profesjonalne środki czystości dla gastronomii muszą być bezpieczne w użyciu i nie mogą szkodzić zarówno ludziom, jak i żywności. Co za tym idzie, koniecznie powinny przejść restrykcyjne badania, aby dopuścić je do obrotu.

Kolejna sprawa to także ekonomiczność, która w gastronomii ma duże znaczenie. Środków czystości zużywa się tam całkiem dużo, dlatego wiele produktów jest w koncentratach dostępnych w dużych opakowaniach, dzięki czemu starczają na dłużej. Nie można też zapomnieć o ekologii, aby używany środek był bezpieczny dla środowiska i otoczenia. Jeżeli zaś chodzi o sposób użycia – każdy taki produkt musi mieć oznaczoną instrukcję obsługi.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzym jest Czerniak?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here