Większość płatków śniadaniowych zawiera węglowodany. Jeżeli więc chcesz schudnąć i wprowadzić do swego życia zdrowe nawyki żywieniowe, wyeliminuj ze swojej diety płatki śniadaniowe bogate w ten składnik. 

Każdy, kto decyduje się na zdrową dietę, powinien dokładnie zaplanować swoje śniadanie, ponieważ częstym elementem najważniejszego posiłku dnia są płatki śniadaniowe. A jak wiadomo, są bogatym źródłem węglowodanów. Poza tym zawierają dużo cukru i dodatków, które z pewnością nie można nazwać dietetycznymi. 

Węglowodany w płatkach śniadaniowych – gdzie ich znajdziemy najmniej?

Ziarna zbóż są bogatym źródłem węglowodanów. Jednak niektóre zboża zawierają mniejsze ilości węglowodanów i właśnie z nich powstają najzdrowsze płatki śniadaniowe.

Cheerios

W 100 g płatków znajduje się około 25,9 g węglowodanów. Poza tym są bezglutenowe, więc mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu.

I na tym mój research się kończy. Reszta płatków znanych marek to ponad 80 g węglowodanów w 100 g. Także możliwości są ograniczone. I nie jest to absolutnie reklama produktu Cheerios. Sprawdźcie sami.

Produktami, które zawierają około 60 g węglowodanów na 100 g produktu, są płatki owsiane oraz Granola.

płatki owsiane
Photo hnaijk/ pixabay

Węglowodany i ich rola w organizmie

Węglowodany to jeden z podstawowych, obok tłuszczy i białka, mikroskładników, których dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Kiedy spożywany węglowodany nasz organizm rozkłada je na glukozę, więc są głównym źródłem energii.

Węglowodany w diecie występują pod postacią węglowodanów prostych (monocukry i dwucukry) i złożonych (wielocukry: błonnik, skrobia). Produkty bogate w wolno przyswajalne węglowodany\ złożone ze względu na niski indeks glikemiczny wolno uwalniają zawartą w sobie energię i zapewniają pokłady energii na dłuższy czas, dzięki czemu nie mamy pokusy, by sięgnąć po niezdrowe przekąski.

Najbogatsze źródła węglowodanów złożonych:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, otręby, grube kaszy)
  • fasola, groch, soczewica.

Źródła węglowodanów prostych:

  • biały ryż, pieczywo pszenne, makaron
  • owoce
  • niezdrowe źródła węglowodanów prostych: słodycze, żywność przetworzona, napoje gazowane.

Węglowodany odgrywają ważną rolę w organizmie. Biorą udział w różnych procesach metabolicznych, wspomagają pracę układu pokarmowego i immunologicznego, zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.

ryż
Photo ImageParty/ Pixabay

Ile węglowodanów jeść dziennie?

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany zależy od trybu życia, wieku, płci i stanu zdrowia. Jeżeli aktywnie uprawiasz sport, to potrzebujesz więcej węglowodanów. Z kolei cukrzycy i osoby, które się odchudzają, powinny ograniczyć spożycie węglowodanów.

Szacuje się, że węglowodany powinny stanowić od 45 do 65% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Na przykład osoba w wieku 19-25 lat, która dąży do utrzymania stałej masy ciała, powinna spożywać blisko 270-390 g węglowodanów dziennie.

Podsumowując, można z pewność stwierdzić, że węglowodany są niezbędne w codziennej diecie, bo są jedynym źródłem energii dla naszego organizmu. Choć warto pamiętać o tym, że nie wszystkie węglowodany są jednakowe zdrowe. Najlepiej postawić na dwucukry i wielocukry, rezygnując przy tym ze słodyczy i produktów przetworzonych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here