Kolagen to z pewnością jedno z najważniejszych białek w organizmie. Pełni bardzo ważne funkcje w organizmie, między innymi poprawia krążenie krwi i wspomaga utrzymanie elastyczności skóry. Ostatnio dużą popularnością cieszy się kolagen do picia oraz kosmetyki, w których składzie znajdują się włókna kolagenowe. W niniejszym artykule znajdziesz podstawowe informacje na temat białka młodości i jego roli w organizmie.
Czym jest kolagen?
Kolagen jest najczęściej występującym białkiem. W organizmie ludzkim stanowi blisko 1\3 całkowitej masy białka. Bez wątpienia jest podstawowym budulcem skóry, kości, zębów, mięśni, chrząstki. Poza tym występuje w naczyniach krwionośnych, rogówce oka i zębach. Kolagen w tłumaczeniu z języka greckiego („kolla”) oznacza „klej”, co w całości odpowiada jego funkcji w organizmie. Kolagen „spaja i klei” wszystkie komórki w organizmie.

Jakie pełni funkcje w organizmie?
Istnieje blisko 28 różnych typów kolagenu. Różnią się pod względem struktury i funkcjonalności. Oto najważniejsze typy:
I: najpowszechniejszy kolagen, który występuje w skórze, ścięgnach, więzadłach, kościach, zębinie.
II: chrząstki, ciało szkliste, jądro miażdżyste.
III: skóra, mięśnie, układ naczyniowy.
IV: włókna międzytkankowe tworzące cienkie membrany między różnymi tkankami organizmu.
Produkcja kolagenu wraz z wiekiem zaczyna zwalniać. Ubytek kolagenu z pewnością odpowiada za starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek oraz osłabienie chrząstki.
Kolagen – jak zapobiec jego utracie?
Wpływ na zmniejszoną syntezę kolagenu ma nie tylko wiek, lecz także niektóre choroby autoimmunologiczne, takie jak toczeń i bez wątpienia nasz styl życia.
Czynniki, które wpływają na spadek kolagenu:
• dieta bogata w rafinowane węglowodany. Cukier przyspiesza rozkład kolagenu i elastyny, dlatego warto ograniczyć ilość spożywanego cukru białego
• nadmierna ekspozycja na słońce. Promieniowanie UV prawdopodobnie pobudza tworzenie się wolnych rodników, które spowalniają proces produkcji kolagenu
• palenie papierosów. Z pewnością można stwierdzić, że palenie powoduje degradację włókien kolagenowych, zaburzenie procesów gojenia, zaburzenie w syntezie kolagenu.

Jedzenie stymulujące produkcję kolagenu
Kolagen jest produkowany przez organizm ludzki. Ciało wytwarza prokolagen, który przekształca się w kolagen poprzez łączenie się dwóch aminokwasów – proliny i glicyny. W tym procesie również uczestniczy witamina C, która przekształca prokolagen we właściwy kolagen i bierze udział w wielu procesach komórkowych.
Jeżeli chcesz długo się cieszyć jędrną skórą, mocnymi kośćmi oraz zębami, to z pewnością musisz włączyć do swojej codziennej diety produkty żywnościowe, które stymulują produkcję kolagenu.
Oto lista najlepszych potraw na piękną skórę i mocne kości:
- owoce cytrusowe, truskawki, papryka, które są bogatym źródłem witaminy C
- jajka, kiełki pszenicy, nabiał, kapusta, szparagi i grzyby. Są to produkty bogate w prolinę
- skóra wieprzowa, skóra kurczaka, bulion kostny i żelatyna są naturalnym źródłem glicyny
- podroby, nasiona sezamu, kakao, orzechy nerkowca i soczewica. Są dobrym źródłem miedzi.
Pamiętać też warto o włączeniu do diety żywności bogatej w pełnowartościowe białko, które zawiera aminokwasy niezbędne do syntezy kolagenu. Dobrymi źródłami aminokwasów są owoce morza, mięso, nabiał, rośliny strączkowe, tofu i drób.
Suplementacja kolagenu
Dziś coraz większą popularnością cieszą się suplementy kolagenowe – hydrolizowany kolagen oraz żelatyna. Żelatyna to rozpuszczalne białko, uzyskane w wyniku hydrolizy kolagenu. Suplementy kolagenowe zawierają peptydy – białko podzielone na krótsze łańcuchy aminokwasów, co sprawia, że jest łatwiejsze do trawienia.
W bardzo niewielu badaniach oceniano i potwierdzono korzyści wynikające z przyjmowania suplementów kolagenowych, takie jak:
• przyrost masy mięśniowej. Przyjmowanie peptydów kolagenowych w połączeniu z regularnymi treningami siłowymi pomaga zwiększyć masę mięśniową;
• łagodzenie objawów i wspomaganie leczenia artretyzmu;
• zwiększenie elastyczności skóry.
Najczęściej suplementy kolagenowe występują w postaci proszku, płynu i w tabletkach. Można je dodawać do smoothie, ciast czy zup. Żelatyna jest naturalnym źródłem kolagenu, dlatego warto włączyć do swego menu dania w galarecie.
Można też sięgnąć po kolagen rybi, wytwarzany ze skóry i łusek ryb morskich. Jest dostępny w postaci kapsułek i płynu.

Kolagen – zastosowanie
I na koniec słów kilka o zastosowaniu kolagenu. Jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie estetycznej, farmaceutyce i branży kosmetycznej. Kolagen jest stosowany w medycynie estetycznej jako wypełniacz w celu redukcji zmarszczek. Często można go znaleźć w składzie różnych kremów do twarzy, szamponów i balsamów do ciała. Kolageny są także stosowane w medycynie ogólnej (schorzenia skóry, leczenie oparzeń – błony kolagenowe jako opatrunki biologiczne), ortopedii i stomatologii.