Brak energii może wpłynąć negatywnie na nasz dzień, na naszą wydajność w pracy i nasze samopoczucie. Może być spowodowane różnymi czynnikami i może dopaść nas o każdej porze dnia. Warto wiedzieć, po jaki posiłek sięgnąć i co zjeść na śniadanie, aby cieszyć się dobrą energią. Sprawdź czym wzbogacić dietę, aby Twoja energia była na dobrym poziomie.
Jakie pokarmy dodadzą ci energii?
Ilość i jakość spożywanego jedzenia odgrywa istotną rolę w poziomie Twojego wigoru w ciągu dnia. Każdy pokarm dostarczy ci porcji energii, jednak niektóre produkty dodadzą jej więcej. Warto je znać.
Banany bogactwem energii
Z pewnością pamiętasz Adama Małysza wcinającego bułkę z bananem. Banany są w czołówce pokarmów dających nam dużo wigoru. Zawierają dużo węglowodanów, witamin z grupy B oraz potasu.
Tłuste ryby
Łosoś, tuńczyk, halibut to ryby o dużej zawartości tłuszczu, białka, kwasów omega-3 i witamin. Są doskonałym pokarmem dającym nam duże ilości energii.
Porcja tłustej ryby zapewnia dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe i witaminę B12. Ponadto kwasy Omega-3 zwalczają stan zapalny, który również wpływa na nasze zmęczenie. Witamina B12 wspomaga tworzenie erytrocytów, co również powoduje u nas wzrost wigoru.
Brązowy ryż
W przeciwieństwie do ryżu białego jest mniej przetworzony, a tym samym jest zdrowszy. Zawiera wiele cennych substancji, dlatego powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów.
Około 50 g brązowego ryżu zawiera aż 2 g błonnika pokarmowego oraz zapewnia dzienną porcję manganu, który współuczestniczy w uwalnianiu z białek i węglowodanów energii. Brązowy ryż ma również niski indeks glikemiczny, który powoduje, że nie jesteśmy ospali, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi.
Bataty dobre na witalność
Są dobre, a ponadto doskonale dodają energii. Są bogate w potas, błonnik i węglowodany złożone, witaminę A, mangan. Organizm wolno trawi błonnik i węglowodany, więc bataty zapewniają jej stały dopływ.
Kawa
Ja nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Jak zapewne większość z was. Kawa jest bogata w kofeinę, która szybko przenika do krwi, a z nią do mózgu. Hamuje tam adenozynę, która spowalnia nasz układ nerwowy. W wyniku tego wzrasta poziom adrenaliny, która podwyższa naszą energię.
Kawa z pewnością doda ci z rana i sprawi, że będziesz skoncentrowany na działaniu.
Nie zaleca się spożywania ponad 400 mg kofeiny, czyli około 4 filiżanek kawy dziennie.
Jajka
Jajka zapewnią ci dostęp energii na długi czas. Bogate w białko oraz leucynę, która stymuluje produkcję energii na kilka sposobów. Leucyna pomaga w przyswajaniu cukrów, rozpadowi tłuszczów i uwalnianiu z nich cennej energii. Jajka są także źródłem witamin B, które współuczestniczą w uwalnianiu energii z pożywienia.
Jabłka dodadzą energii
Są bogactwem błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Średnie jabłko około 100 g, zawiera aż 14 g węglowodanów, 10 g cukru oraz 2 g błonnika. Dzięki temu energia uwalniana jest przez długi czas.
Jabłka zawierają również wiele przeciwutleniaczy, które hamują trawienie węglowodanów, a tym samym wydłużają uwalnianie energii.
Woda
Woda jest niezbędna do życia. Bierze udział w wiele procesach zachodzących w organizmie, w tym w produkcji energii.
Zbyt małe spożywanie wody prowadzi do odwodnienia, które spowalnia funkcjonowanie organizmu i powoduje utratę wigoru i ospałość.
Czekolada doda energii
Czekolada zawiera w swoim składzie kakao, które bogate jest w przeciwutleniacze. Ciemna czekolada ma większa zawartość kakao, dlatego dostarczy ci więcej energii niż czekolada mleczna. Przeciwutleniacze sprawiają, że krew w żyłach krąży żwawiej, dodając nam tym samym więcej wigoru i siły.
Inne pokarmy dodające energii
Pokarmów, które dodadzą ci energii, jest sporo. Mają one podobne związki, które współuczestniczą w jej produkcji i wyzwalaniu. Poniżej wymienimy jeszcze kilka przykładów takiego pożywienia, gdyż związki i sposób działania będzie zbliżony do powyższych.
Produktami takimi są:
- herbata yerba mate
- jagody goji
- płatki śniadaniowe owsiane
- jogurty
- humus
- soczewica
- awokado
- cytrusy
- truskawki
- pestki dyni
- nasiona lnu
- fasola
- orzechy
- zielona herbata
- prażona kukurydza
- zielone warzywa liściaste
- buraki