Etykiety produktów mają wiele informacji, które mają za zadanie zachęcić konsumentów do wyboru konkretnego produktu. Konsumenci są mocniej świadomi zdrowia niż jeszcze parę lat temu, dlatego niektórzy producenci artykułów spożywczych używają wprowadzających w błąd trików, aby przekonać ludzi do nabywania wysoko przetworzonych i niezdrowych produktów.

W tym materiale wyjaśniamy, jak odczytywać etykiety żywności, aby wybierać jak najzdrowszą żywność.

Etykiety produktów – nie daj się oszukać informacjom zawartym z przodu

Najlepszą zasadą może być całkowite zlekceważenie informacji umieszczonych na przodzie opakowania. Etykiety na przodach próbują zmobilizować Cię do zakupu produktów, przedstawiając różne hasła, mające pokazać jak bardzo zdrowy jest ten produkt. Niestety często mija się to z prawdą. 

Przykładem mogą być płatki śniadaniowe, które mają wysoką zawartość cukru, np. płatki czekoladowe. Jednak na etykiecie są zawarte takie informacje jak wielozbożowe, z witaminami itp. Zaraz rozjaśnimy, co wszystko to oznacza. Wiedza na ten temat jest szczególnie ważna dla osób będących na diecie, ale także dla rodziców dbających o zdrowe odżywianie swoich dzieci, które powinny mieć zapewnioną odpowiednią dietę, aby zdrowo się rozwijać. 

produkty
Photo AlbanyColley/ Pixabay

Zbadaj listę komponentów

Składniki towaru są wymienione według ilości – od najwyższej do najniższej. Oznacza to, że pierwszy element jest tym, którego jest najwięcej.

Dobrą zasadą jest przeliczenie pierwszych trzech składników, ponieważ stanowią one największą część tego, co jesz. Jeśli pierwsze składniki to rafinowane zboża, rodzaj cukru lub oleje, sól można przyjąć, że produkt jest niezdrowy. Ponadto długa lista składników może oznaczać, że produkt jest bardzo przetworzony.

Zwróć uwagę na wagę opakowania produktu

Etykiety wartości odżywczych podają, ile kalorii i składników odżywczych zawiera z reguły 100 gram produktu. Zwróć uwagę na wielkość Twojego opakowania, bo może mieć ono więcej, lub mniej gram, więc wszystko odpowiednio trzeba przeliczyć. 

W ten sposób producenci próbują oszukać klientów, aby myśleli, że żywność ma mniej kalorii i mniej węglowodanów.

Najbardziej zwodzące argumenty

Informacje lecznicze zawarte na opakowaniach żywności mają na celu zdopingować cię do kupna produktu. Oto niektóre z najczęstszych opisów dodawanych na opakowanie i ich znaczenie:

Lekki. Lekkie produkty są przekształcane w celu zmniejszenia kalorii lub tłuszczu. Do niektórych produktów dodawana jest woda i w ten sposób są „lżejsze”.

Wieloziarnisty. Brzmi zdrowo, ale oznacza tylko, że produkt zawiera więcej niż jeden rodzaj ziaren zbóż. Są to najprawdopodobniej rafinowane ziarna.

Naturalny. Napis ten  wskazuje, że w producent użył w pewnej części procesu produkcji naturalnych źródeł jedzenia, np. owoców, ryżu.

Organiczny. Ta etykieta niewiele mówi o tym, czy produkt jest zdrowy. Na przykład cukier organiczny to nadal cukier.

Bez dodatku cukru. Niektóre produkty zawierają naturalny cukier. Dlatego taki napis nie koniecznie wskazuje, że cukru w produkcie brak.

Niskokaloryczne. Jest to tylko informacja, że produkt zawiera ⅓ mniej kalorii niż taki sam produkt tej marki bez tego napisu. 

jogurt
Photo tookapic/ pixabay

Niskotłuszczowy. Zwykle oznacza zamianę tłuszczu innym dodatkiem, najczęściej cukrem. 

Niska zawartość węglowodanów. Ostatnio diety niskowęglowodanowe stały się modne. Dlatego taka informacja znajduje się na opakowaniu. Jednak jest tu podobnie jak w przypadku tłuszczów.

Wykonane z pełnego ziarna. Produkt może zawierać bardzo mało pełnych ziaren. Sprawdź listę składników – jeśli pełne ziarna nie znajdują się w pierwszych trzech składnikach, ilość jest niska.

Wzmocniony lub wzbogacony. Najczęściej produkty wzbogacone są witaminami. Jednak nie jest tego tak dużo, aby zapewnić dzienne zapotrzebowania. Z reguły są to tylko znikome części, aby produkt wyglądał na zdrowszy.

Bezglutenowe. Bezglutenowe nie znaczy zdrowe. Produkt po prostu nie zawiera pszenicy, orkiszu, żyta ani jęczmienia.

Aromat owocowy. Wiele przetworzonych produktów ma nazwę, która odnosi się do naturalnego smaku, na przykład jogurt truskawkowy. Jednak jest tak tylko z nazwy i niestety w dużej mierze są to sztuczne substancje, które dają taki smak. 

Zero tłuszczów trans. To wyrażenie oznacza „mniej niż 0,5 grama tłuszczu trans na porcję”. Tak więc, jeśli porcje są myląco małe, produkt może nadal zawierać tłuszcze trans.

Etykiety – różne nazwy cukru

Cukier może być różny i czasami znajdować się pod różnorodnymi nazwami. Producent wykorzystuje niewiedzę konsumentów i ukrywać cukier pod skomplikowanymi nazwami. Dlatego poniżej umieszczamy małą ściągawkę z kategorii cukrów, abyś łatwiej mógł znaleźć, pod jaką nazwą mieści się cukier.

cukier
Photo Saramukitza/ Pixabay

Cukier:  buraczany, brązowy, maślany, trzcinowy, cukier puder, kokosowy, daktylowy, złoty, inwertowany, muscovado, ekologiczny cukier surowy, cukier raspadura, odparowany sok trzcinowy i cukier cukierniczy.

Syropy: syrop chleba świętojańskiego, złocisty, kukurydziany, miód, nektar z agawy, syrop słodowy, klonowy, owsiany, syrop z otrębów ryżowych i ryżowy.

Inne rodzaje cukrów: słód jęczmienny, melasa, kryształy soku trzcinowego, laktoza, słodzik kukurydziany, fruktoza krystaliczna, dekstran, proszek słodowy, etylomaltol, fruktoza, koncentrat soku owocowego, galaktoza, glukoza, disacharydy, maltodekstryna i maltoza.

Jak widzisz, cukier może znajdować się pod różnymi nazwami, a to tylko najczęściej występujące.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here